Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează o expoziție inedită, prin care își propune să aducă dovezi cu privire la originea străveche a locuirii în Nord – Estul Transilvaniei. Vernisajul expoziției „Meșteșuguri dacice pe meleaguri bistrițene” va avea loc  cu ocazia  Zilei Culturii Naționale, miercuri 15 ianuarie, începând cu ora 13:00, la Muzeul Bistriţa.

 

Evenimentul cultural este rezultatul colaborării între Muzeul Bistriţa, Muzeul Grăniceresc Năsăudean şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

”Prin intermediul expoziţiei organizatorii aduc în atenţia publicului interesat aspecte din cadrul civilizaţiei dacice din acest spaţiu. Cu ajutorul pieselor arheologice provenite din cercetări sistematice sau din descoperiri întâmplătoare sunt prezentate principalele meşteşuguri practicate de populaţia de acum mai bine de două milenii pe aceste meleaguri.  O serie de bunuri, dintre care unele şi de un real rafinament artistic, dovedesc că meşterii şi artizanii daci din acest teritoriu aveau cunoştinţe temeinice şi erau bine racordaţi la inovaţiile tehnice ale vremii care se propagau din centrul politic şi spiritual de la Sarmizegetusa”, a declarat managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș.

În 2010, Camera Deputaților au adoptat un proiect de lege prin care ziua de 15 ianuarie, care este data naşterii poetului naţional Mihai Eminescu, a fost desemnată drept Ziua Culturii Naţionale.