Peste 130 de tineri au finalizat cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Extensia Bistrița, festivitatea de absolvire având loc vineri, în incinta Sălii Polivalente din municipiu. La eveniment au luat parte pe lângă reprezentanți ai UTCN – Extensia Bistrița și reprezentanți ai autorităților publice, precum și apropiați ai tinerilor absolvenți.

În cadrul festivității de absolvire, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, a transmis noii generații de ingineri în opinia sa, profesia pe care și-au ales-o reprezintă o șansă chiar și în România, care potrivit prefectului are nevoie de aproximativ 100.000 – 150.000 de ingineri.

Stimaţi profesori, părinti, invitaţi, fericiţi absolvenţi. Mă bucur şi sunt onorat să fiu prezent la ceremonia de absolvire a unei noi generaţii de ingineri. Pentru voi, absolvenţii, ziua de astăzi marchează un moment de sfârşit şi, totodată, un nou început, întrucât vă aşteaptă o nouă viaţă. Este momentul în care cele acumulate pe băncile facultăţii vor fi puse în practica şi vor legitima valoarea câştigată în timpul facultăţii. Astăzi, aveţi nu doar pregătirea necesară unor buni specialişti, ci şi capacitatea de a reuşi în viaţă. Cu siguranţă, după numeroasele examene prin care aţi trecut şi experienţa căpătată în anii de facultate, sunteţi pregătiţi să faceţi faţă obstacolelor care vă vor aştepta de acum înainte. Conform unor surse oficiale, în momentul de faţă în România necesarul de ingineri este de circa 100.000 – 150.000, unele surse indicând chiar 200.000. Cifra este comparabilă cu cea din ţările cele mai dezvoltate ale Europei, necesarul în Germania fiind de circa 150.000 de ingineri (la care se adaugă faptul că această ţară absoarbe mulți specialişti din alte ţări, inclusiv România), similar celui din Franţa. Profesia de inginer sau de arhitect reprezintă astăzi o şansă. O şansă financiară, o şansă în carieră, o şansă pentru o poziţie socială aparte. O şansă pe termen lung, pentru viaţă. Și, ceea ce este foarte important, o şansă să deveniţi ceea ce vă doriţi aici, în România. Iar atât timp cât vă veţi respecta profesia, ea vă va face respectaţi. Universitatea Tehnică reprezintă, prin absolvenţii săi şi prin profesorii săi, o societate normală, bazată pe valori reale, pe educaţie, pe creaţie. Instituția Prefectului este alături de UTCN, în strategia de dezvoltare și am văzut cum, atât dascălii, cât şi studenţii, reprezentaţi energia care poate schimba multe, de fapt care poate schimba totul. Și știu că a sosit şi vremea inginerilor. Felicit absolvenţii pentru că au ales o universitate de tradiție, de valoare, de perspectivă! A fost o alegere care le asigură viitorul, și nu este vorba de un viitor oarecare. Succes tuturor la examenul de licenţă ! Vă doresc un viitor cât mai rodnic, plin de bucurii și sănătate!” le-a transmis proaspeților absolvenți prefectul județul Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, le-a dat o veste bună celor care sunt în primii ani de studii. ”Una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din Bistrița (clădirea fostului Tribunal de pe Pietonalul Liviu Rebreanu), a fost dată în administrare Universității Tehnice pentru a dezvolta aici sălile de cursuri pentru studenți. Mai mult, în urma unei aplicații pentru o finanțare europeană, s-au obținut peste 2.2 milioane de euro pentru modernizarea și amenajarea acestei clădiri, pentru a asigura condiții optime de educație pentru studenți!”, le-a transmis studenților președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Cei 131 de tineri care au încheiat studiile de licență la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca s-au specializat în robotică, inginerie medicală, inginerie economică industrială dar și în construcția de mașini-unelte.