Fiscul va fi obligat să plătească dobânzi pentru banii pe care i-a încasat din greșeală sau abuziv de la cetățeni. Cel puțin asta prevede un proiect depus în parlament. Analiștii economici sunt sceptici că această lege se va aplica pentru că nici până acum nu s-a terminat digitalizarea ANAF, încă se lucrează în baza dosarului cu șină. 

ANAF ar putea să fie obligat să restituie mai rapid banii încasați din TVA sau pe cei pe care i-a încasat din greșeală de la cetățeni. Funcționarii vor fi obligați să soluționeze în termen de 5 zile cererile venite de la cetățeni, în loc de 45 de zile cât este în prezent. Experții în fiscalitate susțin că această lege va fi greu de aplicat pentru că taxele oamenilor încă sunt calculate pe hârtie, iar digitalizarea fiscului este departe de finalizare.

„Dacă nu rambursează tva în 45 de zile de la solicitarea contribuabilului, atunci contribuabilul are dreptul de a solicita dobânzi de întârziere”, a spus Adrian Bența, expert fiscal.

De asemenea, legea prevede că ANAF va bloca doar suma pe care o datorezi la o singură bancă și nu toți banii pe care îi ai în conturi.

Stelică Fudulea, secretar general al Consiliului național al IMM-urilor: „Pe lângă faptul că blochează doar suma pe care IMM o datorează ANAF la o singură bancă și are și mai multe și componentă, anaf va plăti dobândă pentru sumele pe care le datorează imm-urilor”.

„De obicei, ei blocau contul integral și omul nu avea din ce să se întrețină, eventual să se rezume la reținerea sumei”, a spus o femeie.

Inițiativa legislativă care schimbă regulile fiscale a fost depusă de parlamentari ai coaliției de guvernare. Proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului mai întâi și apoi va merge în Camera Deputaților pentru votul final.