În Bistrița-Năsăud a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană (PPA), în localitatea Sânmihaiu de Câmpie, informează Instituția Prefectului. Autoritățile au luat  de urgență măsuri pentru a preveni extinderea bolii.

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Sânmihaiu de Câmpie, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost notificat în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 23.06.2021, în vederea actualizării și aprobării  Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN.
„Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de minim 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km.
Zona de protecție cuprinde localitătile: Sânmihaiu de Câmpie, La Curte.
Zona de supraveghere: Zoreni, Jimbor, Sălcuța, Fântânele Sîngeorzu-Nou, Bungard, Moruț, Brăteni, Budurleni, Archiud, Stupini, Comlod, Orosfaia, Coșeriu, Delureni, Fântânița, Scoabe, Visuia, Miceștii de Câmpie, Budești-Fânațe,Budești .
Din zona afectată fac parte următoarele fonduri de vânătoare: 2 Dobric, 3 Agrieș, 4 Târlisua, 19 Nepos (parțial), 20 Mintiu, 21 Măgheruș, 32 Sâniacob, 33 Figa, 34 Malin, 1 Negrilești”, a transmis Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud