Deputatul PSD Daniel Suciu, fostul vicepremier al României în Guvernul Dăncilă, cere demiterea sau demisia ministrului Sănătăţii, Victor Costache. Alesul social democrat bistrițean susține că ministrul s-ar afla într-o situație de conflict de interese.

 

Ministrul Sănătăţii trebuie să fie demis de urgenţă sau, cu aceeaşi urgenţă, trebuie să îşi dea demisia. Nu se poate ca, la trei zile după ce a fost numit ministru, acest domn, profesionist poate, să semneze un contract de muncă cu o clinică privată, iar la 11 zile să introducă această clinică privată în programele de sănătate. Este definiţia clară a conflictului de interese, care este şi penal, aşadar se impune de urgenţă ca acest ministru să plece la Sibiu, înapoi acasă. Nu ştiu dacă preşedintele Iohannis îl protejează, nu ştiu dacă Ludovic Orban îl protejează, dar domnul Victor Costache, ministrul Sănătății este angajat al Polisano, președintele Casei Naționale de Sănătate – angajat al Polisano, domnul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății – angajat al Clinicii private Sanador, domnul Bosânceanu Liviu, președintele Comsiei de chirurgie oncologică – angajat al Polisano, Cluadiu Matei, șef de lucrări Comisia de chirurgie oncoligică – angajat al Polisano„, a declarat, joi,  într-o conferință de presă, Daniel Suciu.

Deputatul social democrat susține că miza acestor numiri o reprezintă banii din programele naţionale de sănătate.

Care este miza privaţilor duşi de Ludovic Orban în fruntea Ministerului Sănătăţii? Cele 6,4 miliarde de lei pentru programele de sănătate, la această sumă trebuie să fie mufate şi clinicile private. Și am mai văzut în această dimineață intervenția directă a ministrului de a face criterii direct pentru clinica domniei sale, căreia i-a semnat un angajament de loialitate. Ministrul operează în timpul liber, vorba domniei sale pro-bono, dar în documentul de angajare are o retribuție lunară de 20.000 lei. Nu există discuţii, nu există semne de întrebare, domnul ministru al Sănătăţii trebuie să plece înapoi acasă, la Sibiu, la preşedintele Klaus Iohannis, la Raluca Turcan, şi, dacă se poate, să îi ia şi pe ceilalţi din clinicile private pe care i-a adus la vârful Ministerului Sănătăţii”, a subliniat fostul vicepremier. 

De asemenea, Daniel Suciu este de părere că în acest caz ar trebui să se sesizeze și Agenţia Naţională de Integritate. Totodată, el nu exclude nici inițierea unei moţiuni simple.

Să vedem dacă ANI se va sesiza şi cu privire la un ministru care a făcut, în ultimele trei luni, a înfăptuit clar definiţia conflictului de interese. Nu ştiu, vedem ce decizii vom lua, cu siguranţă ne putem gândi inclusiv la o moţiune simplă împotriva ministrului. Dar, repet: până a ajunge la o moţiune şi la alte sesizări, se impune de urgenţă demiterea sau demisia ministrului Sănătăţii„, a spus Daniel Suciu.

În opinia deputatului PSD, proiectul de ordonanţă care este în transparenţă publică trebuie să fie retras de urgenţă şi discutat cu toţi actorii din sistemul de sănătate.

Reacția sindicatelor din Sănătate este extrem de clară. Nu se poate ca acest proiect de ordonanță să fie dus la bun sfârșit, pentru că asta, într-un final, va însemna mai pușini bani pentru sistemul public, mai mulți bani pentru cel privat șipunctul terminus este desființarea și închiderea a multor spitale. Asta se dorește de fapt„, a conchis Daniel Suciu.