Mii de bistriţeni de toate vârstele, „înarmați” cu steaguri tricolore, au sărbătorit în stradă Ziua Naţională a României, în centrul istoric al municipiului Bistrița. Aproximativ 450 de militari, jandarmi, polițiști, personal civil şi voluntari, alături de 50 de mijloace tehnice specifice au defilat, spre bucuria celor prezenți. 

La 101 ani de la Marea Unire, mii de bistrițeni s-au adunat, cu mic, cu mare, în centrul Bistriței, unde la ora 13.00 au început, oficial, manifestările de Ziua României, cu depuneri de coroane de flori la la bustul Generalului Erou Grigore Bălan și la bustul Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan, Blăjenii de Sus; la statuia Cardinalului Iuliu Hossu şi la bustul lui Alexandru Vaida Voevod, la Bistriţa.

„Să ne iubim România cu toată ființa noastră. Nu la 1 decembrie, nu o dată pe zi, ci clipă de clipă, pentru că atunci când iubești nu poți fi rău și nu poți denigra. Nu te poți rușina cu cineva pe care îl iubești, ci poți doar să îl ajuți să devină mai frumos și mai bun pe zi ce trece. România poate deveni mai frumoasă, poate deveni un stat occidental și educat prin oameni corecți, educați și harnici care locuiesc aici„, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

A urmat parada militară, condusă de către șeful de stat major al Brigăzii 81 Mecanizată, colonel Nicolae-Marius Moneanu, aproximativ 450 de militari, personal civil şi voluntari, alături de 50 de mijloace tehnice specifice defilând în aplauzele celor prezenți.

Bistrițenii au fost apoi invitați pe Pietonal, la spectacolul folcloric şi la cele aproximativ 6300 de porţii de  tochitură ardelenească cu mămăligă, varză călită cu ciolan afumat şi fasole cu ciolan la ceaun.

De la ora 16.00, cei mici au fost așteptați în fața Consiliului Județean, unde timp de o oră s-au jucat, au cântat și au dansat alături de Funtasticii, prietenii lui Moș Crăciun.

La ora 17:00, a fost programată retragerea cu torțe a militarilor, jandarmilor și pompierilor, pe itinerariul Protopopiatul Bistrița – Piața Petru Rareș – Str. Dornei – Pietonalul Liviu Rebreanu, Bld. G-ral Grigore Bălan – Str. Avram Iancu – Cazarmă. Totodată, au fost aprinse și luminițele de sărbătoare în Piața Petru Rareș.

Manifestările de 1 Decembrie s-au încheiat cu un spectaculos foc de artificii, în Parcul Eroilor.