Gabriel Lazany: ”La un moment dat, Spitalul Județean de Urgență Bistrița era spitalul cu zero infecții intraspitalicești!” De ce nu se raportau aceste cazuri? (VIDEO)

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a raporat Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud că a înregistrat, anul trecut, peste 100 de cazuri de infecții intraspitalicești. Însă, dacă în 2018 au fost raportate aceste cazuri, în trecut au fost momente când cea mai mare unitate medicală din județ nu avea niciun caz raportat. 

Într-o conferință de presă prilejuită de prezentarea raportului de activitate pe anul trecut, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a vorbit despre cazurile de infecții intraspitalicești înregistrate anul trecut, făcând precizarea că în orice spital există astfel de cazuri, fiind un lucru inevitabil. În plus, Gabriel Lazany a vorbit și despre faptul că în anii trecuți, numărul acestor cazuri era subraportat, ba chiar au existat ani în care la Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu a fost raportat niciun caz.

”A fost la un moment dat când Spitalul Județean de Urgență Bistrița era spitalul județean cu zero infecții. Singurul lucru care l-a atras aceste raportări a fost pierderea bugetului pe infecții nozocomiale, pe prevenții, niște bani care veneau la spital prin cadrul Direcției de Sănătate Publică. Deci am spus și am repetat de mai multe ori: spital fără infecții este o poveste. Nu există spital fără infecții. Ele există, trebuie să fim conștienți de ele și să încercăm, prin măsurile pe care le luăm, să le combatem pe cât posibil. Aceste măsuri se văd în activitatea investițională, prin echipamentele și materialele care le utilizăm în reabilitare. În ultima perioadă, în tot ce am construit, la placarea pereților s-a folosit un material cu efect bactericid permanent, care reduce numărul de bacterii cu până la 100.000 de ori pe centimetru pătrat, iar eficiența lui a fost testată de-a lungul timpului în țările europene” a declarat Gabriel Lazany.

În ceea ce privește subraportarea cazurilor de infecții intraspitalicești în anii trecuți, situația a fost confirmată și de directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, care a explicat și de ce exista această practică.

”Niciunde în lume nu există spitale fără infecții nosocomiale. Într-adevăr, la noi a existat un minim de raportare dacă pot să spun așa pentru că în anii trecuți, unul din indicatorii de evaluare a managerilor de spitale era numărul de infecții nosocomiale. Atunci sigur că toată lumea evita să raporteze, mai ales atunci când se făceau evaluări ale tuturor managerilor de spitale. Unul dintre indicatori era acesta și atunci oamenii au evitat să îl raporteze. Dar de 2-3 ani încoace se raportează și numărul lor a crescut. Dacă bine îmi aduc aminte sunt peste 100 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița raportate pe anul trecut. Nu se poate să nu existe nicio infecție nosocomială pentru că în continuare se fac tratamente cu antibiotice multe și asta este una dintre cauzele care pot să ducă la aceste infecții” a declarat dr. Anca Andrițoiu.

De asemenea, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a mai precizat că denumirea actuală a acestor infectii este de infecții asociate actului medical.

Conducerea unității medicale din Bistrița spune că o altă măsură de reducere a acestor cazuri de infecții intraspitalicești, în spital vor fi amplasate peste 600 de dozatoare cu dezinfectanți, care să fie folosite de toți cei care ajung la spital, fie pacienți, fie aparținători sau vizitatori. Realitatea de Bistrița a mai scris despre acest subiect AICI. Licitația în acest sens se va finaliza săptămâna viitoare.

Anul trecut, la nivelul întregii țări, spitalele au raportat 2.506 cazuri de infecţii nosocomiale, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. Dintre acestea, 12 au fost cazuri de infecţie cu piocianic, 19 cu acinetobacter, 43 cu stafilococ auriu, 23 cu klebsiella, iar 30 cu e.coli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.