Dacă până acum șoferii care erau depistați de polițiști în timp ce conduceau sub influența alcoolului erau duși la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bistrița pentru a li se preleva probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, în curând acest lucru s-ar putea schimba. Asta deoarece managerul unității medicale, Gabriel Lazany, spune că acest lucru îngreunează activitatea UPU. 

”Nicăieri în legislație nu este prevăzut că obligația de a preleva probe biologice în cazul șoferilor prinși băuți la volan aparține UPU, scrie că ”orice unitate medicale acreditată”. Aici avem centre de permanență, alte spitale. Poate s-ar impune și o modificare legislativă în acest sens”, a declarat Lazany, într-o conferință de presă.

Managerul spitalului susține că a convocat o întâlnire cu prefectul județului Bistrița-Năsăud, directorul Direcției de Sănătate Publică, reprezentanții centrelor de permanență și managerii spitalelor din Beclean și Năsăud, tocmai pentru a discuta despre posibilitatea ca aceste cazuri să nu mai ajungă la UPU.

Am solicitat să degrevăm UPU de partea de stabilire a alcoolemiei. Aceste cazuri ar putea să meargă spre centrele de permanență și celelalte spitale. Măcar cu atât să nu mai încărcăm UPU”, a spus managerul Gabriel Lazany, care susține că activitatea de la Unitatea de Primiri Urgențe este ”sufocată”. Numai anul trecut, circa 44.000 de pacienți au trecut pragul unității.