Grațiela Gavrilescu: Locuitorii care nu au curent electric şi a căror distanţă este mai mare de 2 km faţă de reţeaua de distribuţie a energiei electrice, vor beneficia de panouri fotovoltaice

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat, luni, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat pentru prima dată Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. În Bistrița-Năsăud există peste 900 astfel de gospodării.

 

Obiectul programului, care are o valoare de 130 milioane de euro, îl reprezintă finanţarea achiziţionării şi instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Îmi fac datoria de a anunţa şi cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud că vor beneficia de ajutorul de stat dat de Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu, pentru montarea de celule fotovoltaice, 100% nerambursabil, pentru locuitorii care nu au curent electric şi a căror distanţă este mai mare de 2.000 m faţă de reţeaua de distribuţie a energiei electrice. 

Am rugat astăzi şi pe preşedintele Consiliului Judeţean şi pe domnul vicepreşedinte să implice primarii, astfel încât persoanele respective să poată să fie ajutate în cazul în care nu ştiu foarte bine să-şi întocmească documentele, cu toate că am făcut un caiet de sarcini, nu stufos, ci extrem de scurt, astfe încât să nu impună un număr mare de acte. Avem un termen de trei luni„, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, programul va fi lansat pe data de 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. Totodată aceasta a precizat că surplusul de energie produs de fiecare gospodărie poate intra în rețeaua națională.

Vom lansa imediat și sperăm să o facem chiar pe data de 5 iunie, când este Ziua Mondială a Mediului, programul pentru care alocăm 130 milioane de euro, pentru montarea celulelor fotovoltaice a căror putere instalată este mai mare de 3 kW. Asta înseamnă că și cu ajutorul Parlamentului României am putut să modificăm legea, astfel încât fiecare cetățean care își montează celule fotovoltaice, să poată să devină un mic producător de energie electrică. Asta înseamnă că surplusul de energie electrică pe care îl vom produce fiecare dintre noi prin montareea acestor celule fotovoltaice să poată să intre în rețeaua națională și fiecare dintre noi, prin negociere făcută direct cu producătorul de energie electrică să poată decide ce face cu bonsul respectiv„, a spus Grațiela Gavrilescu.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Ţintean, a precizat că în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt eligibile aproximativ 950 de gospodării.

Am terminat de centralizat lista pentru toate gospodăriile care sunt peste 2.000 m de ultimul stâlp de reţea de energie electrică. Până în data de 8 mai vom trimite la Fondul de Mediu această listă”, a explicat Ioan Ţintean.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.