Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul ia în calcul introducerea unei taxe de primă înmatriculare, aceasta urmând să fie percepută ca o taxă de poluare, însă o astfel de măsură va fi implementată doar dacă va respecta condițiile impuse de Comisia Europeană.

Cred că taxa trebuie să fie percepută ca o taxă de poluare și cuantumul ei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicție cu reglementările la nivel european. Taxele indirecte trebuie să respecte normele UE. Aceasta este taxă indirectă. Ea poate fi gândită și ca un impozit pe proprietate variabil, dar și aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun și repet când vom ajunge la o formulă care să fie acceptată la nivelul Comisiei Europene vom anunța. Decât să venim cu o taxă, ca să mai luăm niște bani de la proprietarii de mașini, apoi să îi dăm înapoi, mai bine măsurăm de șapte ori și să fim siguri că ceea ce stabilim va fi acceptat la nivelul UE”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Mediului, din bugetul de 2,4 miliarde de lei al ministerului, 1,8 miliarde de lei s-au cheltuit pentru restituirea acestei taxe.

FOTO: www.autolatest.ro