Ideea a prefectului Dolha, ce ar putea deveni proiect pilot: Angajații instituțiilor publice, evaluați direct de cetățeni

Prefectul Stelian Dolha vrea să facă ordine în instituțiile publice în ceea ce privește relația funcționarpublic-cetățean. Oficialul bistrițean vrea aplice o metodă de evaluare directă de către cetățeni, a funcționarilor din insituții.

 

În momentul în care am fost învestit în funcție, principala mea preocupare a fost să îmbunătățesc relația dintre cetățeni și instituții. (…) Eu m-am săturat de reclamații din partea cetățenilor care ne spun că în anumite instituții lucrurile nu merg așa cum ar trebui. În momentul în care faci monitorizare în instituții, totul arată foarte bine, și la mine în instituție, și în alte instituții tot personalul are ‘foarte bine’. Pe ce bază s-a făcut evaluarea rămâne de discutat. Și-atunci, am spus că trebuie să facem ceva”, a declarat prefectul Stelian Dolha, vineri, într-o conferință de presă.

În acest context, oficialul bistrițean a venit cu o idee care ar da posibilitate cetățenilor să evalueze în mod direct activitatea funcționarilor de la ghișee. Potrivit acestuia, în primă fază, în toate instituțiile publice care lucrează cu cetățenii vor fi introduse chestionare.

Trebuie să facem ceva și am început cu o variantă intermediară pe care deja am propus-o instituțiilor deconcentrate, cu care au fost de acord și cu care intrăm imediat după ședința de Colegiu Prefectural. Este vorba despre un chestionar simplificat în care îi întrebăm pe cetățeni dacă au fost mulțumiți  sau nu de serviciile pe care le-au găsit în instituții. (…) Pe baza acestui chestionar va trebui să măsuram eficiența instituției, gradul de satisfacție al clientului în instituția respectivă. O fi mare, o fi mic, vedem„, a spus Dolha.

Chestionarul va fi disponibil în instituții încă de săptămâna viitoare, Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud urmând să asigure atât chestionarele, cât și urnele în care acestea vor fi depuse.

În următoarea etapă, în instituții vor fi amplasate tablete în fața ghișeelor, cu ajutorul cărora va fi măsurat gradul de satisfacție al cetățenilor care interacționează cu funcționarii dintr-o anumită instituție.

Părerea ta contează, evaluează serviciul, trimite răspunsul. Adică, în momentul în care se apasă varianta respectivă, ar trebui să se deschidă un mic test cu câteva întrebări: De ce ești nesatisfăcut? La fel și la satisfăcător, și aici trebuie să existe câteva întrebări. Varianta există deja în hipermarketuri. Deci în mediul privat există, există și în varianta publică, numai că în țările civilizate. La noi proiectul acesta cred că ar trebui să fie primul din România în instituții deconcentrate. (…) STS o să ne pună la dispoziție între 10 și 20 de tablete, dar mai avem nevoie de un soft, cu ajutorul căruia să facem online centralizarea. (…) Softul o să fie făcut undeva după alegeri, asta mi-au spus cei de la STS, pentru că acum sunt încărcați. (…) Cu asta putem să evaluăm personalul din spatele ghișeului și o să știm de fapt cum s-a comportat cu cetățeanul în funcție de evaluarea clientului. O avem în timp real această evaluare, știm exact ce face fiecare funcționar public și atunci nu vom fi nevoiți să le dăm tuturor calificativul ‘foarte bine’. O să primească fiecare calificativul în funcție de serviciul pe care l-a efectuat, felul în care s-au comportat și au abordat fișa postului. Varianta cu ‘toți suntem egali’ nu mai ține. Nu suntem egali. Va trebui să fim evaluați în funcție de munca pe care o depunem în instituții, mai ales că e vorba de bani publici„, a explicat Stelian Dolha.

Prefectul spune că a vorbit pe această temă și cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care i-a sugerat să amplaseze și camere video la ghișee. Deocamdată el vrea să opteze pentru tablete care vor fi amplasate la Administrația Județeană a Finanțelor Publice, Casa de Pensii, AJOFM și celelalte instituții ale statului care au ghișee de relații cu publicul.

În acest context, Stelian Dolha consideră că, acest tip de monitorizare ar putea deveni un proiect pilot pentru întreaga țară.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.