În perioada 26 – 31 Iulie, municipiul Bistrița găzduiește cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei”. Evenimentul ar fi trebui să se desfășoare în zona din fața Palatului Culturii din Bistrița, însă oamenii de afaceri care dețin business-uri în zona centrală a orașului au solicitat Primăriei Bistrița să schimbe locația festivalului.

”Evenimentele aduc oameni, creează vad comercial, afacerile prosperă iar proprietarii și chiriașii spațiilor comerciale sunt încurajați să investească în reabilitarea și conservarea clădirilor din centrul istoric. În urmă cu câteva zile, am primit o solicitare din partea oamenilor de afaceri care desfășoară activități economice pe Pietonalul Liviu Rebreanu, pentru ca Primăria Bistrița să desfășoare cât mai multe din evenimentele artistice în zona centrală a orașului Bistrița. Știu ce înseamnă să faci bussines, nu este deloc ușor, sunt atent la nevoile și necesitățile oamenilor de afaceri din Bistrița și voi fi mereu alături de ei. Pentru un mediu de afaceri prosper în zona centrală a orașului, pentru bistrițeni cât și pentru turiștii care ne vizitează, am decis relocarea evenimentului NUNTA ZAMFIREI, care urmează să se desfășoare în perioada 26-31 iulie 2019, din piața din fața Palatului Culturii, pe Pietonalul Liviu Rebreanu”, a anunțat viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.

Reprezentanții autorităților locale spun că relocarea evenimentului aduce un plus și din punct de vedere organizatoric, întrucât măsura va genera un număr semnificativ mai mare de locuri pe scaune pentru spectatori. La Palatul Culturii se puteau amplasa un număr de aproximativ 600 de scaune, pe când, pe pietonalul Liviu Rebreanu vor putea fi amplasate circa 1.000 de scaune.

La ediția din acest an a Festivalului ”Nunta Zamfirei” sunt așteptați să participe circa 500 de invitați din 14 țări, la care se adaugă ansambluri folclorice din judeţul Bistriţa-Năsăud şi din ţară, vor încânta publicul prin spectacolele oferite în fiecare seară de festival.

Vor fi prezente ansambluri folclorice din India, Panama, Georgia, Chile, Mexic, România, Lituania, Serbia, Turcia, Spania, Polonia, Ucraina, Grecia și Franța.

Spectacolele vor avea loc în fiecare seară, pe scena ce va fi amenajată în faţa Palatului Culturii din Bistriţa. De asemenea, vor avea loc și animații stradale susținute de ansablurile participante.

Potrivit organizatorilor, ediția din acest an vine și cu o noutate. Pentru prima dată, ţara noastră va găzdui premiile IGF Gold Stars (ex-Oscar în folclor), preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, promiţând evenimente pe care bistriţenii nu le vor uita.

De asemenea, pe timpul festivalului, la Bistrița va fi organizat și un târg internaţional de artă populară.

Festivalul ”Nunta Zamfirei” este unul dintre cele mai renumite festivaluri de folclor din lume, care îşi propune să promoveze tradiţiile, dansurile populare tradiţionale şi costumele specifice popoarelor din întreaga lume.