Înfrățirile aduc bani pentru unii! Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a făcut „cadou” 9,7 milioane de euro, basarabenilor din Glodeni

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat 280.000 de euro pentru reabilitarea stadionului din Raionul Glodeni, Republica Moldova. Nu este însă singura sumă alocată de administrația județeană din Bistrița-Năsăud pentru frații de peste Prut, fiindcă aceștia vor primi încă 26.742 de euro pentru dotarea sălii de kinetoterapie din cadrul Spitalului Raional Glodeni. Până acum, pentru proiectele raionului Glodeni, administrația județeană bistrițeană a alocat în total circa 9,7 milioane de euro. 

 

 

Consilierii județeni au aprobat, vineri, finanțarea a două proiecte care vizează investiții realizate de administrația din raionul Glodeni, Republica Moldova. Unul dintre proiecte vizează reparația capitală a stadionului din Glodeni, pentru care au fost alocați  de către administrația din Bistrița-Năsăud 280.000 euro. Suma de 171.000 de euro este asigurată din bugetul de venituri și cheltuieli al Județului Bistrița-Năsăud al anului 2018, iar restul de 109.000 de euro sunt bani care vor fi alocați din bugetul anului 2019.

Raionul Glodeni din Republica Moldova a solicitat această finanțare în luna aprilie a acestui an, în baza unei înțelegeri de cooperare cu județul Bistrița-Năsăud încheiată în toamna anului trecut.

Această binefacere a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nu este singura, întrucât basarabenii din Glodeni își vor dota cu aparatură cabinetul de kinetoterapie din cadrul Spitalului Raional tot din bani proveniți din județul din Ardeal. Și vorbim despre 26.742 euro, sumă care provine din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Bistrița-Năsăud din acest an.

Dacă în cazul stadionului, finanțarea se întinde pe 15 luni, în cazul dotării spitalului cu aparatură spitalului, aceasta se întinde pe 7 luni, iar banii nu vor putea fi alocați mai târziu de 30 aprilie 2019.

Stadionul „Jean Pădureanu”, lăsat să se prăbușească

Dacă pentru stadionul din Glodeni, Consiliul Județean a găsit portița legală și banii necesari, nu același lucru se poate spune când vine vorba despre stadionul „Jean Pădureanu” din Bistrița, care are peste 8.000 de locuri și care stă să se prăbușească. Deși se află în curtea municipalității, care mai nou are alte intenții, administrația județeană se face că nu vede și nu aude nimic despre acest subiect.

După ce ani de zile, Primăria Bistrița s-a bâlbâit să achiziționeze stadionul „Jean Pădureanu”, invocând motive ba de legalitate, ba de fezabilitate a investiției, recent primarul Ovidiu Crețu a lansat o altă idee, în stilu-i caracteristic: demolarea stadionului și extinderea parcului municipal. Dar ca să îi liniștească pe bistrițeni că nu rămân fără stadion, edilul a promis construirea unuia nou-nouț în Complexul Sportiv Polivalent de pe Dealul Cocoșului, renumitul Wonderland, unde a răsărit și pârtia de schi și un parc de aventură, care recent a rămas fără cablurile tirolianei după ce acestea au fost furate.

Până acum s-au finanțat proiecte în valoare de 9,3 milioane de euro

Revenind la „donațiile” făcute de Consiliul Județean fraților de peste Prut, numărul acestora este mult mai mare. Asta în timp ce administrația județeană cere bani de la mama Europa sau de la Guvern pentru investițiile derulate sau care se vor derula în județ.

Astfel, în  vara acestui an a fost înființată în Glodeni o filială a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița, care a fost dotată cu 4.000 de volume, motiv pentru care, instituția aflată în subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și care beneficiază de sume importante de bani de la bugetul județean, a cheltuit 15.000 euro.

Tot în această vară, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a cheltuit alți 300.000 de lei pentru achiziționarea unei Dacia Duster, care ajuns la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Glodeni.

În aceeași perioadă, s-au aprobat 850.000 de lei pentru reparația capitală a acoperișului Școlii de Artă Glodeni, 15 milioane de lei pentru reparația drumului Hijdieni-Cajba, 11,5 milioane pentru reparația drumului Fundăturii Noi – Limbenii Vechi – Ustia . De asemenea, 14 milioane de lei  au fost alocați pentru reparația drumului Fundurii Vechi – Sturzovca, 920.000 de lei pentru amenajarea unui scuar și încă 555.000 de lei pentru reparația capitală a acoperișului la Școala Sportivă Glodeni.

Toate aceste investiții enumerate ajung la un total de 43.194.000 lei, adică 9,39 milioane de euro, la care se adaugă și ultimele două cadouri, în valoare totală de 306.742 euro

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.