La nivelul județului Bistrița-Năsăud există 90 de microbuze școlare, însă, în unele cazuri autovehiculele cu ajutorul cărora se asigură transportul elevilor prezintă diferite stadii de uzură. Din acest motiv, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a solicitat Ministerului Educației repartizarea unor noi microbuze. 

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud intenționează să înnoiască o parte din parcul auto care asigură transportul elevilor către unitățile de învățământ, dar fiind faptul că multe dintre microbuzele școlare existente prezintă diferite stadii de uzură.

Foarte multe dintre microbuzele școlare sunt în diferite stadii de uzură şi astfel am făcut solicitări la Ministerul Educaţiei pentru repartizarea a 50 de microbuze, dintre care 43 pentru mediul rural şi şapte pentru cel urban. În ceea ce priveşte siguranţa elevilor, există proceduri la nivelul fiecărei şcoli, pentru că sunt condiţii diferite de transport. Există cazuri în care și cadrele didactice fac naveta cu aceste microbuze” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Monica Buboly.

Inspectorul școlar general Camelia Tabără a adăugat că în cazul în care un autovehicul destinat transportului elevilor necesită reparații, se apelează și la varianta închirierii unui alt autovehicul. Un caz de acest gen a fost înregistrat în localitatea Budești, unde a fost o problemă referitoare la mijlocul de transport, iar autoritățile locale au apelat la un transportator privat pentru a asigura în continuare transportul elevilor până la finalizarea reparațiilor micobuzului școlar.

Inspectorul general Camelia Tabără a solicitat tuturor celor care se ocupă de transpoirtul elevilor să se respecte normele în vigoare pentru siguranța acestora.

La nivel național, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a precizat, luna trecută, că din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vor fi achiziţionate 2.300 de microbuze şcolare pentru elevii din mediul rural. La acea vreme, ministrul a mai precizat că sumele necesare pentru achiziţia celor 2.300 de microbuze sunt prevăzute în bugetul pentru 2019. Andronescu a mai spus că microbuzele vor fi contractate şi livrate beneficiarilor chiar în cursul acestui an şcolar.