Autoritățile locale intenționează să construiască la Bistrița un Centru de Radioterapie pe care să îl doteze la cele mai înalte standarde și care să vină în sprijinul pacienților bolnavi de cancer. 

Investiția va fi realizată în baza unui protocol semnat între Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Local Bistrița și Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Primii pași au fost deja făcuți, terenul și sursa de finanțare necesară realizării clădirii au fost identificate, iar autoritățile județene estimează că în cel mult o lună vor lansa licitația publică pentru a identifica și o firmă care să se ocupe de lucrările de construcție. Primăria Bistrița va suporta cheltuielile legate de construcția acestui centru și, într-o primă fază, a alocat două de milioane de lei pentru proiectul tehnic și începerea lucrărilor de execuție. La rândul său, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a pus la dispoziție terenul și utilitățile.

Suntem în ultima fază pentru a putea da drumul unei investiții pe care o facem în pareneriat cu Primăria Bistrița. Și anume Centrul de Radioterapie. Pentru bistrițenii care au avut ghinionul de a fi diagnosticați cu cancer, aceste tratamente de radioterapie sunt extrem de importante. Ele se fac în momentul de față la Mureș și Cluj, în două secții care sunt ultra-aglomerate, oamenii fiind programați peste 6-8 luni, iar noi ne dorim să le oferim aceste servicii la ei acasă. Am discutat ultimele detalii cu colegii mei și sper ca în maxim o lună să putem încărca pe SEAP anunțul pentru organizarea licitației privind construcția Centrului de Radioterapie” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Forma finală a Centrului de Radioterapie va avea o clădire cu subsol, parter şi două etaje. La subsol vor fi în totalitate locuri de parcare. Parterul va fi pentru partea medicală, două buncăre de radioterapie, CT simulare, scintigrafie şi brahiterapie, absolut tot ce însemană specialitatea  radioterapeutică. De asemenea, la al doilea nivel este prevăzută o sală de conferințe, dar și câteva apartamente de serviciu pentru specialiștii care își vor desfășura activitatea în acest centru.

Valoarea investiției se va ridica la 4 milioane de euro și aici se vor putea trata, anual, aproximativ 1.700 de bolnavi.

Banii pentru dotarea cu aparatură specifică de ultimă generație (investiție estimată la alte 3 milioane de euro) vor veni ori de la Banca Mondială prin intermediul unui proiect național, ori printr-un parteneriat public-privat cu un operator de servicii medicale.

Însă, indiferent de metoda prin care sunt atrași banii, toate serviciile medicale ce se vor desfășura în acest centru vor fi 100% gratuite, costurile fiind suportate prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Centrul de Radioterapie urmează să fie construit pe un teren situat în apropierea Secției de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, situată pe strada Alba Iulia.