Consilierul municipal liberal Diana Morar critică dur administrația locală condusă de primarul social-democrat Ovidiu Crețu pentru invesțiile care sunt făcute în pârtia de schi, urmare a alunecărilor de teren care au avut loc în această primăvară. „Administrația PSD continuă să arunce bani cu nemiluita în aceasta gaura neagră pentru bugetul municipiului”, spune Diana Morar, care întreabă totodată dacă este cineva răspunzător pentru lucrările de proastă calitate care au fost executate la obiectivul care a costat circa 5 milioane de euro, mare parte din sumă provenind dintr-un împrumut bancar. Critici similare au venit și din partea deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, acesta propunând chiar schimbarea numelui Compexului Wonderland în Black Hole.

 

 

Pârtia a fost practicabilă exact trei zile, scrie consilierul municipal într-o postare pe constul său de Facebook, asta cu toate că municipalitatea a pompat bani grei pentru întreținerea ei.

Știm cu toții că municipiul Bistrița s-a îndatorat prin credit bancar de 7 milioane de euro pentru realizarea investiției pârtiei de schi din Complexul Wonderland, bani pe care cetățenii îi vor rambursa în mulți ani din taxele și impozitele ce le virează la bugetul local.

Inaugurată cu surle și trâmbițe ca orice minune anul trecut, aceasta a fost practicabilă exact trei zile, așa cum oricărei minuni îi stă bine, cu toate că primăria a pompat bani grei (aprox. 50.000 lei pe lună) pentru întreținerea ei în sezonul său ce a durat din Noiembrie și până în Martie„, arată Diana Morar.

Potrivit acesteia, noile investiții, respectiv parcul de aventură și mult anunțatul roller-coaster, sunt apărute doar pentru a spăla eșecul înregistrat de municipalitate la pârtie.

Pentru a mai diminua din eșecul usturător înregistrat în sezonul de schi, administrația PSD a gândit un nou proiect pe timp de vară, respectiv «o sanie de vară»și un «parc de aventuri» de care nici măcar membrii PSD nu știu că există.

Între timp, la fata locului, natura și-a făcut treaba, surpând o parte din dealul ce nu putea susține construcția ce reprezintă lacul de tip rezervor destinat tunurilor pentru producerea zăpezii artificiale, insuficiente însă, așa cum s-a dovedit anul trecut, când instalația artificială nu a putut suplini inexistența zăpezii naturale„, a scris Diana Morar.

Dacă în urmă cu câteva luni, aleșii locali au aprobat 180.000 lei pentru reparații, în final s-a dovedit că este nevoie de o cheltuială de 10 ori mai mare. Asta în timp ce nimeni nu este făcut răspunzător pentru problemele apărute. Potrivit Dianei Morar, pârtia de schi nu este altceva decât o gaură neagră în care dispar banii de la bugetul municipiului.

În acest sens, s-a aprobat din nou de la bugetul local o cheltuială inițială de 180.000 lei pentru repararea zonei surpate, pentru ca în final aceasta să fie de aproape 10 ori mai mare, fără ca să existe prea multe explicații. De unde sumele?, pentru ce?, cine răspunde pentru proasta executare a lucrărilor? sunt întrebări rămase fără răspuns chiar dacă au fost adresate la masa consiliului local.

Cert este că, în conformitate cu calendarul de plăți de întreținere, sezonul pârtiei se deschide astazi și durează până în Martie. Evident că pârtia nu este pregătită sa primească iarna, așa cum sunt mereu și autoritățile care o administrează când vine iarna: luate prin surprindere.

Luată prin surprindere de iarnă este și Pârtia Cocos, complet dezgolită de niciun petic de iarbă absolut necesară în partea ei superioară pentru ca zăpada să se fixeze, fără drenaje, cu dealul surpat în partea ei inferioară, afectând stabilitatea. Tunurile de zăpadă suplimentare au rămas necesare doar pe hârtie, singura speranțăîn acest sezon fiind zăpada picata din cer. Despre stadiul lucrărilor de reparații cu multe zerouri la costuri nu se cunoaște mare lucru. Cert e că iarna vine. Surprinzător!

Cu toate că s-au plătit bani grei pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice, lucrări făcute și refăcute, consolidate și reconsolidate, îndârjirea cu care administrația PSD continuă să arunce bani cu nemiluita în aceasta gaura neagră pentru bugetul municipiului, face parte din categoria «lupta omului contra naturii».

Nu am fost niciodată adepta acestui concept pe care, personal nu îl asimilez, neînțelegând de ce nu poate fi omul prieten cu natura, iar proiectele pe care le vizează pentru comunitatea pe care o reprezintă să fie destinate tuturor în comuniune cu natura și nu împotriva ei„, a scris Diana Morar.

 

Pârtia, criticată și de deputatul Simionca

 

Pe același subiect au curs critici și din partea deputatului PMP Ionuț Simionca, și acesta numind investiția de pe Dealul Cocoșului „o gaură neagră în bugetul local”.

„Complexul Wonderland din Bistrița și-ar putea schimba numele în Black Hole. Încă 390.000 de euro din bugetul local vor merge, din inițiativa primarului Crețu, spre gaura neagră din Bistrița, mai precis spre pârtia de schi din Wonderland. (…) Banii au fost deja contractați, fără licitație, beneficiarul fiind aceeași firmă ce a construit pârtia. Ar fi vorba de un sac fără fund dacă sacul nu ar fi alimentat, printr-o conductă, la interese subterane de partid.
Pentru primarul PSD al capitalei noastre de județ, complexul din care face parte și pârtia de schi ar trebui să își schimbe numele din Wonderland (tărâmul minunilor) în Black Hole (gaura neagră… în bugetul local)„, a scris deputatul bistrițean pe pagina sa de socializare.