Spitalul Județean de Urgență Bistrița a achiziționat, anul trecut, echipamente medicale performante care au intrat în dotarea mai multor secții, investiții care au depășit suma de un milion de euro, fiind realizate din fonduri alocate în principal de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Unul dintre aceste echipamente este și aparatul radiologic mobil cu braț în C, utilizat la operațiile neurochirurgicale, un aparat care nu prea se află în dotarea unui spital județean. 

Într-o conferință de presă în care s-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018 al Spitalului Județean de Urgență Bistriţa, managerul unității medicale, Gabriel Lazany, a afirmat că la capitolul dotări, sumele investite anul trecut depășesc suma de un milion de euro.

Printre echipamentele medicale achiziționate se numără și cele de artroscopie, cu ajutorul cărora și la Bistrița se pot realiza intervenții chirurgicale artroscopice. ”Dr. Bogdan Bumbu este cel care a început această activitate, inițial sprijinit de spital prin punerea la dispoziție a unui turn laparoscopic vechi pe care, din fonduri proprii, l-a upgradat ca să îl poată utiliza, iar către sfârșitul anului trecut s-a finalizat și procedura de achiziție pentru acest echipament, care la ora actuală, cred că este unul dintre cele mai performante care există pe piața medicală. Intervențiile chirurgicale din ortopedie sunt foarte costisitoare și din acest motiv, Ministerul Sănătății are un program național de traumă, pe care noi nu l-am putut accesa pentru că nu am reușit să îndeplinim acești indicatori. Acum lucrăm la un memoriu pentru a solicita includerea spitalului în programul național de traumă și având în vedere că în urma analizei pe anul trecut toți indicatorii îi îndeplinim am avut deja discuții la nivelul a doi secretari de stat și cred că vom reuși să intrăm în programul național de TRaumă. Dacă vom reuși acest lucru, cum este și firesc de altfel, și secția de Ortopedie va fi pe plus, pentru că marea parte din cheltuială este generată de aceste consumabile pentru intervențiile pe traumă, tot felul de tije, șurube, la care nu facem rabat de calitate” a declarat Lazany.

Un alt echipament achiziționat a fost un aparat radiologic mobil cu braț în C, utilizat la operațiile neurochirurgicale. ”Este unul din puținele echipamente care se află la ora actuală în dotarea unui spital județean din România” a afirmat managerul SJU Bistrița. 

Printre echipamentele medicale importante achiziționate pe parcursul anului 2018 se numără și un ecograf performant cu care a fost dotată secția de Cardiologie. ”Până la dotarea cu un ecograf propriu, aceste investigații se realizau în Unitatea de Primire Urgențe, ceea ce nu era un lucru chiar normal” potrivit conducerii SJU Bistrița.

De asemenea a fost dotată și baza de tratament și recuperare din secția de Recuperare medicală. ”Pentru prima dată de când știu eu au fost luate aceste echipamente, cred că la această secție funcționau echipemente de când s-a deschis spitalul, din 70 și ceva” a mai spus Gabriel Lazany.

Achiziții noi s-au făcut și pentru Blocul Operator, fiind vorba despre un generator de radiofrecvență și de un echipament cu ajutorul căruia se pot sparge pietrele de la rinichi fără ca mediul să fie nevoit să intervină invaziv.

În plus, autoritățile județene promit că vor continua și anul acesta investițiile, în plan fiind achiziția unui videobronhoscop pentru secția de Pneumoftiziologie.

Prezent la conferința de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că ”în anul 2019, urmează investiţii revoluţionare în Spitalul Judeţean de Urgenţă (…) Vom face investițiile necesare pentru ca servicii care astăzi nu sunt oferite de spitalul din Bistrița, ci doar de clinici de specialitate universitare, să poată fi oferite și aici. Am făcut câţiva paşi. Îmi doresc ca această categorie de servicii medicale care nu pot fi oferite de SJU Bistriţa să fie foarte mică, doar de înaltă calificare, pe care nu ni le putem permite” a declarat Moldovan.

La ora actuală, la SJU Bistrița își desfășoară activitatea 159 de medici.

În cifre, anul trecut, în această unitate medicală au primit îngrijiri medicale zeci de mii de pacienți.