Codul administrativ adoptat de Parlament a stârnit un val de reacții din partea parlamentarilor din opoziție. Unul dintre cei care critică dur modificările aduse codului este și deputatul bistrițean Ionuț Simionca. 

Pentru a-și asigura majoritatea parlamentară, PSD a cedat nepermis de mult cerințelor UDMR, transformând Codul administrativ într-un act antiromânesc, care transformă limba maghiară în cea de-a doua limbă oficială a României” spune deputatul bistrițean Ionuț Simionca.

Potrivit parlamentarului, ”în localitățile în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20%, toate instituțiile publice au obligația să folosească, în raporturile cu aceștia, limba minorităţii naţionale respective. Deci toate aceste instituții vor fi controlate de minorități”.

Deputatul Ionuț Simionca spune că a votat împotriva acestei legi și consideră că ”este nepermis ca actuala putere să promoveze, în Anul Centenar, acte care lezează suveranitatea României”.

Codul administrativ a fost votat luni, 9 iulie, în Camera Deputaților cu 175 de voturi ,,pentru”, 33 ,,împotrivă” și 55 de abțineri, după ce în 11 iunie proiectul a fost votat și în plenul Senatului.

Noul Cod administrativ conține prevederi controversate precum pensiile speciale ale aleșilor locali, privilegii pentru parlamentari, dar și un articol care vizează modificări privind obligativitatea folosirii limbii materne în instituţiile publice.

La nivel național, parlamentarii PMP și USR au făcut, marţi, un apel către colegii din PNL să semneze sesizarea la Curtea Constituțională a României pe Codul administrativ.