ISRAELUL ANUNȚĂ CĂ VA PERMITE ACCESUL UNOR ALIMENTE DE BAZĂ ÎN FÂȘIA GAZA

În ultimele 10 săptămâni, statul evreu a impus o blocadă asupra enclavei palestiniene controlate de gruparea Hamas.

Israelul a anunțat că va permite intrarea unei „cantități de bază de alimente” în Fâșia Gaza pentru a preveni foametea în enclava palestiniană, după ce a impus o blocadă de 10 săptămâni asupra teritoriului.

Citat de BBC, un comunicat emis de biroul prim-ministrului israelian precizează că decizia a fost luată la recomandarea Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), având ca scop sprijinirea ofensivei militare reînnoite împotriva Hamas.

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce armata israeliană a declarat că a început „operațiuni terestre extinse” în întreaga Fâșie Gaza.

Statul evreu s-a confruntat cu o presiune tot mai mare pentru a ridica blocada, timp în care nu au fost permise livrări de alimente, combustibil sau medicamente.

Organizațiile umanitare au avertizat în legătură cu riscul de foamete printre cei 2,1 milioane de locuitori din Gaza, în contextul în care au apărut imagini ale unor copii suferind de malnutriție.

Ministrul de Externe al Franței, Jean-Noël Barrot, a cerut Israelului să permită „reluarea imediată, masivă și fără restricții” a ajutorului umanitar către Gaza.

Biroul lui Benjamin Netanyahu a declarat că va „acționa pentru a împiedica Hamas să preia controlul asupra distribuției ajutorului umanitar”.

Mai devreme duminică, IDF a lansat atacuri asupra unor locații, inclusiv un spital din nordul Gazei. Israelul afirmă că scopul este eliberarea ostaticilor și înfrângerea Hamas.

Loviturile au vizat orașul Khan Younis din sud, dar și orașele Beit Lahia și tabăra de refugiați Jabalia din nord, potrivit echipelor de salvare.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a raportat cel puțin 67 de morți și 361 de răniți în ultimele 24 de ore.

O femeie din Khan Younis a declarat pentru BBC că situația este „foarte dificilă” și că a fost ținută trează de bombardamente, confruntându-se totodată cu „lipsuri severe de făină, gaz și alimente”.

Serviciul de apărare civilă din Gaza a transmis că tabăra al-Mawasi din sud, unde se adăposteau persoane strămutate, a fost și ea atacată în timpul nopții, provocând 22 de morți și 100 de răniți. Tabăra fusese anterior desemnată „zonă sigură”.

Într-un ordin larg de evacuare duminică, descris ca un „ultim avertisment”, armata israeliană a anunțat că va „lansa o lovitură puternică asupra oricărei zone folosite pentru lansarea de rachete” și i-a îndemnat pe oameni să „se deplaseze imediat spre adăposturile cunoscute din al-Mawasi”.

Trei spitale publice din Guvernoratul Gaza de Nord sunt „nefuncționale”, a precizat Ministerul Sănătății, în contextul intensificării raidurilor aeriene israeliene.

Personalul spitalului din Beit Lahia a declarat pentru BBC că, în jurul orei 21:40 (ora locală), tancurile IDF au ajuns în fața spitalului și au deschis focul. Înăuntru se aflau 55 de persoane, inclusiv patru medici și opt asistente. Restul erau pacienți imobilizați, care nu puteau fugi.

IDF a declarat că trupele sale luptă împotriva „infrastructurii teroriste” din nordul Gazei, inclusiv în zona spitalului respectiv.

Ministerul Sănătății din Gaza a acuzat Israelul că a asediat spitalul, a blocat accesul și l-a „scos practic din funcțiune”.

Medicii au spus că nu a existat niciun ordin de evacuare și că nu s-au aflat ținte militare în apropierea spitalului.

Între timp, negocierile dintre Israel și Hamas pentru o încetare a focului continuă în Qatar.

Presa israeliană a relatat că echipa de negociere a Israelului „explorează toate posibilitățile” pentru un acord, care ar include „eliberarea tuturor ostaticilor, exilarea teroriștilor Hamas și dezarmarea Gazei”.

O sursă din Hamas a declarat pentru BBC că „nu s-a realizat niciun progres” în negocierile de la Doha din cauza „intransigenței continue a Israelului”. Hamas s-a declarat dispus să elibereze toți ostaticii într-o singură fază, cu condiția unei încetări de foc permanente – condiție pe care Israelul o respinge.

Hamas propune eliberarea tuturor ostaticilor în schimbul unui număr convenit de prizonieri palestinieni, retragerea completă a Israelului din Gaza și intrarea de ajutor umanitar.

Grupul Ostaticilor și Familiilor Dispăruților din Israel a avertizat că operațiunea militară israeliană expune ostaticii rămași unor „pericole grave și în creștere”.

Războiul a fost declanșat de atacurile conduse de Hamas pe 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 250 de persoane luate ostatice. Din cei 58 de ostatici rămași, se crede că 23 sunt încă în viață.

Peste 53.000 de palestinieni au fost uciși în riposta dură a statului evreu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.