ISRAELUL ÎNCEARCĂ SĂ ATRAGĂ SUA ÎNTR-UN CONFLICT MAJOR ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran pe 31 iulie, care a avut loc la o zi după uciderea comandantului Hezbollah Fuad Shukr la Beirut, dezonorează conducerea Iranului, arată o analiză a RL Institute.

Faptul că asasinatul israelian a avut loc la Teheran în ziua inaugurării președintelui Masoud Pezeshkian demonstrează capacitatea continuă a Israelului de a penetra aparatul de securitate iranian.

Atentatele din capitalele libaneză și iraniană, care vizează figuri de rang înalt din „axa rezistenței”, nu însemnă decât că dinamica conflictelor din Orientul Mijlociu se intensifică. Conflictele actuale din Orientul Mijlociu au potențialul de a se extinde și internaționaliza foarte rapid și într-o măsură semnificativă.

Modul în care răspund Iranul și aliații săi regionali – în principal Hezbollah, Hamas și rebelii Houthi – va avea un impact enorm asupra viitorului imediat al Orientului Mijlociu. Este practic imposibil să ne imaginăm că Teheranul nu va reacționa într-un fel sau altul.

Punctul culminant după o lungă serie de asasinate

Acest asasinat este punctul culminant al mai multor asasinate de profil înalt și atacuri majore împotriva forțelor axei în întreaga regiune și, prin urmare, este probabil să determine o ripostă coordonată la nivelul întregii axe împotriva SUA și Israelului.

Israelul a mai efectuat operațiuni secrete și asasinate pe teritoriul iranian. Însă uciderea unui înalt lider străin este deosebit de umilitoare pentru Gardienii Revoluției.

Iranul spera că lansarea unei lovituri directe masive de pe propriul teritoriu împotriva Israelului va descuraja Tel aviv-ul să efectueze astfel de lovituri împotriva intereselor și activelor sale. Cu toate acestea, interesul Iranului este în continuare de a evita un război total cu Israelul, mai ales având în vedere că un astfel de scenariu extrem ar determina aproape sigur implicarea directă a Washingtonului.

Autoritățile iraniene vor fi provocate să găsească o modalitate de a restabili capacitățile de descurajare care să protejeze imaginea, prestigiul și credibilitatea Republicii Islamice fără a fi atrase într-un război la scară largă în regiune.

Răzbunarea e o chestiune de credibilitate

După ce s-a întâlnit cu Haniyeh la Teheran cu puțin timp înainte de uciderea liderului Hamas, liderul suprem Ali Khamenei a declarat că Iranul nu are de ales decât să se răzbune pe Israel.

Astfel, dacă Iranul nu răspunde într-un mod care să restabilească efectul de descurajare, credibilitatea sa în ochii partenerilor săi regionali și propriul sentiment de siguranță vor fi afectate. Există o „probabilitate ridicată a unui răspuns din partea Iranului și Hezbollah – separat sau împreună – la evoluțiile recente.

Prin urmare, acest lucru ar putea deschide o nouă fază a conflictului din regiune, care, într-un scenariu foarte pesimist, ar face ca războiul din Gaza să pară un lucru minor.

Cum va reacționa Iranul

Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a publicat o declarație în care explică faptul că Republica Islamică va desfășura „operațiuni speciale” ca răspuns la asasinarea lui Haniyeh. Acest lucru pare să sugereze că Teheranul va reacționa diferit față de modul în care a făcut-o în urma distrugerii de către Israel a unei facilități diplomatice iraniene din Damasc, la începutul lunii aprilie a acestui an.

Prin urmare, este probabil că iranienii vor avea nevoie de puțin timp pentru a digera acest lucru și se vor concentra pe remedierea deficiențelor uriașe de securitate internă care au permis acest lucru. Astfel, o repetare a barajului de rachete și drone din aprilie asupra Israelului este destul de probabilă.

Uciderea lui Haniyeh este extrem de problematică pentru eforturile de a avansa cu un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

Diplomația e pe planul doi

Totul este intenționat și este evident că prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, este hotărât să saboteze orice șansă de diplomație în Gaza.

El a fost unul dintre cei care au făcut presiuni pentru o înțelegere și un compromis și, datorită statutului său, a putut să vorbească cu liderii din Gaza într-un mod mai convingător decât alții.
Asasinarea lui Haniyeh complică evoluțiile din Orientul Mijlociu, diminuând considerabil perspectivele unei diplomații productive.

Astfel, este puțin probabil ca Hamas să accepte orice fel de încetare a focului, cel puțin pe termen scurt, deoarece Haniyeh era șeful biroului politic care se ocupă de negocieri și care ar trebui să acționeze practic ca o punte între ramura militară a organizației și lumea exterioară.

De asemenea, Netanyahu nu dorește o încetare a focului. El dorește o „victorie totală”, ceea ce înseamnă război.

Uciderea lui Haniyeh are implicații potențial uriașe pentru relațiile Iranului cu SUA. Inaugurarea în Iran a făcut ca momentul acestui asasinat să fie cu atât mai semnificativ și mai umilitor pentru Iran, mai ales având în vedere că Haniyeh a fost un lider străin ucis în capitala iraniană.

Ca reformist, Pezeshkian a promis legături mai bune cu Occidentul și a susținut Planul global comun de acțiune (JCPOA). Deși oficialii de la Washington susțin că nu au știut despre operațiunea Israelului de ucidere a liderului Hamas la Teheran, conducerea iraniană nu va crede probabil niciodată că SUA nu a avut niciun rol în aceasta.

Prin urmare, va fi mult mai dificil pentru Pezeshkian să facă ceva care ar putea deschide o ușă către diplomație cu SUA.

Un răspuns iranian care implică lovirea unei ținte de mare valoare pe teritoriul israelian cu intenția de a demonstra simetria ar putea elimina orice speranță ca oficialii de la Washington să fie măcar puțin receptivi la orice demers diplomatic al Teheranului, deoarece dacă Iranul și aliații săi sunt într-un conflict deschis cu Israelul, nu pot avea relații diplomatice cu SUA.

Atacul provoacă, de asemenea, o criză majoră pentru noul președinte al Iranului. Pezeshkian a candidat pe baza promisiunii de a reechilibra relațiile externe ale Iranului, însă o escaladare regională împotriva unui aliat-cheie al SUA va închide fereastra deja extrem de îngustă pentru angajamentul diplomatic.

Escaladarea conflictului

Prin acest atac la Teheran, strategia Israelului urmărește să provoace Iranul la escaladare. Republica Islamică a dat dovadă de o reținere considerabilă față de Israel după 7 octombrie.

O astfel de dinamică crește șansele ca SUA să se implice mai direct. Credem că acesta este scopul lui Netanyahu și al aliaților săi din Israel. Înțelegând că Israelul nu își poate atinge obiectivele maximaliste prin acțiuni directe împotriva Iranului și Libanului fără implicarea directă a SUA, Netanyahu este hotărât să aducă Washingtonul într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Cine este RL Institute

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. „Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale”, scrie RL Institute în prezentarea sa.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.