Jaf de proporții în pădurile orașului Sîngeorz Băi! Hoții de lemne au ras peste 5.600 de arbori! Prejudiciul este de circa 2,6 milioane lei

Aproximativ 5.800 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori au identificat inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, în urma unui control efectuat în perioada 2018 – 2019, în pădurile administrate de Ocolul Silvic Cormaia-Anieș, aflat în subordinea Primăriei Sîngeorz Băi. Cea mai mare parte din lemnul tăiat ilegal provine din fondul forestier proprietate publică a orașului Sîngeorz Băi. Prejudiciul total se cifrează peste 2,61 milioane lei, potrivit ultimului raport publicat, vineri, de Garda Forestieră Cluj.

 

 

În luna septembrie a acestui an, Garda Forestieră Cluj a dat publicității un raport provizoriu al tăierilor ilegale care au avut loc în pădurile administrate de Ocolul Silvic din Sîngeorz Băi. Potrivit raportului de la acea vreme, semnat de inspectorul șef Istrate Ștețco, spre sfâșitul anului 2017 la Garda Forestieră Cluj a fost înregistrată o sesizare cu privire la tăieri ilegale care au loc în zona Sîngeorz Băi, însă controlul a fost demarat abia în 2018.

Controlul propriu zis la Ocolul Silvic Cormaia Anieș RA, în fondul forestier proprietate a orașului Sîngeorz Băi, a început în vara anului 2018, în urma unei sesizări înregistrate la Garda Forestieră Cluj în anul 2017, dar controlul nu a fost posibil datorită condițiilor meteo nefavorabile așa cum rezultă din Nota de constatare înregistrată la Garda Forestieră Cluj sun nr. 18802/19.12.2017. Menționăm că sesizarea a fost transmisă de la o adresă de email pe adresa de email a instituției noastre, având caracterul unei petiții anonime, cu toate acestea a fost dispusă verificarea aspectelor semnalate, mai precis erau semnalate tăieri de arbori pe suprafața acestui ocol silvic, fără a fi indicată o locație anume, precizând doar denumirea unui operator economic care a desfășurat exploatări forestiere în acea zonă„, se arată în documentul Gărzii Forestiere Cluj.

Din vara lui 2018 și până toamna târziu, atât cât le-a permis condițiile meteo, inspectorii Gărzii au descoperit aproape 900 de cioate, provenite din tăieri ilegale.

După ce zăpada din iarna 2018/2019 s-a topit și a venit primăvara, Garda Forestieră a solicitat conducerii Ocolului Silvic din Sîngeorz Băi să continue controlul, însă nimeni nu a mișcat un deget, astfel că inspectorii au fost nevoiți să meargă din nou în teren și au descoperit un jaf de proporții.

Potrivit primului raport semnat de Istrate Ștețco, până pe 13 septembrie 2019 au fost identificate 4.186 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori (din care 3.350 din fondul forestier proprietate publică al orașului Sîngeorz Băi), cu un volum de 4.029,65 m.c. și o valoare a pagubei de 1.696.512 lei.

La acea vreme, Garda Forestieră a transmis rezultatul controlului și o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, care a demarat o anchetă.

La aproape trei luni după acest prim raport, Istrate Ștețco a venit cu cel de-al doilea din care reiese faptul că paguba este și mai mare.

Astfel, în fondul forestier proprietate publică a orașului Sîngeorz Băi, apar în plus peste 1.500 de cioate tăiate ilegal.

Au fost identificate un număr de 5.638 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de 4.513,44 mc și o valoare a prejudiciului de 2.598.037,52 lei (cu TVA), din care valoare pagubei produsă pădurii este de 1.558.571 lei (cu TVA) și suma de 1.039.466,52 lei (cu TVA) reprezentând valorea funcțiilor părdurii nerealizate, destinată integral fondului  funciar cu destinație silvică, sumă pentru care Garda Forestieră se va constitui parte civilă și va sta în instanță, ca instituție aflată în subordinea autorității publuce centrale care răspunde de silvicultură„, a precizat Istrate Ștețco în ultimul raport.

Cu privire la integritatea fondului forestier național, au fost identificate încălcări ale regimului silvic, privind reducerea fondului forestier cu o suprafață de circa 5.160 mp, pentru care a fost calculat un prejudiciu total de 107.297 lei, reprezentând taxa pe care statul ar fi trebuit să o încaseze pentru scoaterea defintivă din fondul forestier național. Suma constituie sursă în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, astfel că și pentru aceasta Garda Forestieră se va constitui parte civilă în instanță.

Inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au efectuat controale și în fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice administrate de Ocolul Silvic Cormaia-Anieș, unde au fost descoperite 135 de cioate provenite din tăieri ilegale, valoarea prejudiciului fiind cuantificată la aproape 15.000 lei.

În același document, Istrate Ștețco mai precizează faptul că la jumătatea lunii octombrie, șeful Ocolului Silvic Cormaia-Anieș a fost revocat din funcție,  în locul acestuia fiind numită o altă persoană, în baza unor avize emise de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Totodată, rezultatul controlului a fost transmis către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și va fi sesizat din nou Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.