Liberalul Ioan Turc solicită Primăriei Bistrița să oprească procedurile de achiziție a unui teren pentru piața en-gros. ”Avem teren pentru piață și această investiție necesară va fi realizată!”

Președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, solicită Primăriei Bistrița să oprească demersurile privind achiziționarea unui teren de pe piața liberă pe care să fie amenajată o piață en-gros. Potrivit liberalului, un astfel de teren există. Ioan Turc a prezentat istoricul unui teren situat în zona șoselei de centură, care, în opinia sa, este ideal pentru o astfel de investiție. 

Construirea unei piețe en-gros de produse agricole în Bistrița este o investiție cât se poate de necesară. Numai că, în timp ce municipalitatea ar trebui să dețină terenul ideal pentru acest obiectiv economico-social, organizează licitații pentru a-l cumpara de pe piața liberă, cu sute de mii sau cu peste un milion de euro” spune liberalul Ioan Turc.

Președintele PNL Bistrița-Năsăud a făcut o scurtă prezentare a unui teren care ar fi potrivit, în opinia sa, pentru o astfel de investiție și care a fost vândut unui investitor italian care avea deja o afacere în zonă.

În anul 2002, investitorul italian SC ROSEYARNS SRL a solicitat Primăriei și Consiliului Local Bistrița închirierea unei suprafețe de 7.447 mp aflată în proximitatea obiectivului de investitii „Fabrica de textile” pentru organizarea lucrărilor de șantier. Ulterior, s-a constatat că suprafață reală a terenului este de 19.403 mp, adică de aproape 2 ha. După un an, în 2003, investitorul se adresează Consiliului Local cu cererea de a cumpăra terenul de circa 2 ha cu angajamentul că va construi pe acest teren „clădiri cu caracter economic și social, societatea având deja în proiect realizarea, pentru salariații săi, a unei cantine, a unui club, cabinet de medicina muncii, sală și teren pentru activități sportive”. Plecând de la această solicitare, Consiliul Local hotărăște vânzarea suprafeței de 19.403 mp, proprietate privată a municipiului Bistrița, situat în municipiul Bistrița, strada Drumul Cetății, sub condiția rezolutorie de a utiliza terenul doar pentru realizarea obiectivelor cu caracter economic și social la care investitorul s-a angajat. Pretul de vanzare a fost stabilit la 0,75 euro mp, în realitate contractul fiind mai degrabă o donație decât o vânzare-cumpărare” a declarat Ioan Turc.

 

Însă, deși realizarea obiectivelor de investiții ar fi trebuit să înceapă într-un an de la data semnării contractului și să fie finalizate în cel mult trei ani de la aceeași dată, Ioan Turc afirmă că acest lucru nu s-a întâmplat. ”În anul 2007, investitorul a solicitat prelungirea termenului pentru începerea lucrărilor până la data de 30 aprilie 2008 și cel pentru finalizarea lucrărilor până la data de 30 aprilie 2010 invocând mai multe motive: existența unui drum de acces pentru riverani între cele două proprietăți ale sale, întârzieri legate de realizarea unor lucrări de apa-canal, furtul materialelor de construcție depozitate pe terenul proprietate. Consiliul Local a fost de acord cu solicitarea de prelungire și a cerut îndeplinirea obligațiilor contractuale de către investitor” a mai adăugat liberalul.

În opinia președintelui PNL Bistrița-Năsăud, în conditiile în care, în anul 2010, pe teren nu apăruse nicio urmă de constructie, municipalitatea ar fi trebuit să pună în aplicare un articol din contractul de vânzare – cumpărare. ”Este vorba despre art. 3 din contractul de vânzare-cumparare, care prevede că:” se instituie pactul comisoriu de gradul al IV-lea asupra vânzării, în sensul că, în cazul în care cumpărătorul nu respectă obligația instituită prin clauza rezolutorie, contractul de vânzare-cumpărare se rezoluționează de plin drept, fără notificare și fără punere în întârziere”” mai arată Turc.

Liberalul contestă faptul că ani la rând, Primăria Bistrița nu a luat măsuri în acest caz: ”Ani de zile, conducerea Primăriei Bistrița nu a făcut nimic pentru recuperarea acestui teren, în condițiile în care desfășurarea activității investitorului nu are nicio legatură cu activul în cauză. Abia în anul 2016, este depusă la instanță o acțiune pentru rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare. Între timp, printr-un absurd absolut, Primăria lanseaza proceduri de cumpărare de teren pentru piata en-gros, cu caracteristici care imită perfect locația și dimensiunile terenului care aparține de drept bistrițenilor. În conditiile în care terenul municipalității a fost vândut investitorului italian cu circa 15.000 de euro, municipalitatea este dispusă să plătească pe un teren inferior ca valoare peste 1.000.000 de euro”.

În acest context, Ioan Turc solicită executivului Primăriei Bistrița să întrerupă orice procedură de achiziție de teren. ”Avem teren pentru piață și aceasta investitie necesară va fi realizată” a încheiat Ioan Turc.

Reamintim că Primăria Bistrița intenționa să achiziționeze un teren aparținând companiei Teraplast, situat tot în zona șoselei de centură, pe care să amenajeze piața en-gros. Doar că, în cele din urmă, municipalitatea nu a mai ajuns la un numitor comun cu Teraplast, astfel că, în prezent, Primăria Bistrița caută în continuare un teren pentru a dezvolta această investiție.

FOTO: Ioan Turc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.