Dan Barna, liderul Uniunii Salvați România și candidatul Alianței USR-Plus la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, s-a aflat joi, la Bistrița. Vizita sa reprezintă una dintre acțiunile prevăzute în campania de strângere de semnături pentru candidatura sa la prezidențialele din această toamnă.

Sunt alături de colegii mei din USR și PLUS în campania națională pentru strângerea celor 200.000 de semnături necesare depunerii candidaturii. Am fost săptămâna trecută în o jumătate de Românie, am fost în Moldova, în Bucovina, în Dobrogea, în toate județele practic. De ieri am început traseul prin Transilvania, am început cu Satu Mare și Maramureș și acum sunt la Bistrița pentru a discuta cu bistrițenii și cu cei din județ, tocmai din dorința de a afla din stradă, direct de la cetățeni, care sunt problemele, dorințele și așteptările lor. Asta pentru că în momentul de față România are o mare oportunitate, să facem acea schimbare despre care vorbim de 30 de ani”, a spus Dan Barna, într-o conferință de presă pe  care a susținut-o la Bistrița.

În opinia lui Dan Barna, România are nevoie de această schimbare, pentru că țara nu se confruntă doar cu o criză politică, ci și cu una de funcționare a instituțiilor statului.  ”Nu mai putem continua cu ceea ce s-a întâmplat de 30 de ani în România. Spun asta pentru că aproape în fiecare săptămnă vedem că statul nu mai funcționează. Dincolo de criza politică avem o criză de funcționare a instituțiilor statului”, a mai spus Dan Barna.

Alianța USR – PLUS propune ”revenirea la meritocrație. Propunem o Românie în care cei care muncesc să vrea să trăiască. Astăzi, 50 la sută din tinerii de liceu vor să trăiască în afara României. Vor să plece din țară. Este un indicator care arată cât de jos am ajuns și ce pericol uriaș avem în față, pentru că dacă nu oprim această tendință, dacă nu schimbăm lucrurile în România, astfel încât tinerii să își dorească să trăiască aici în țară, în 15 – 20 de ani vom fi o țară săracă, de margine de Europă pentru că nu vom avea viitor. Plecarea tinerilor înseamnă exact pierderea viitorului nostru ca națiune”, a mai adăugat candidatul USR-PLUS. Potrivit liderului USR, în ultimul ani au plecat din România 230.000 de cetățeni. ”Un oraș de mărimea Brașovului s-a mutat cu totul în străinătate. Dacă privim așa lucrurile, ne dăm seama cum pierdem un oraș pe an. Lucrurile acestea trebuie oprite”, consideră Barna.

După conferința de presă, Dan Barna a ieșit în stradă pentru a aduna semnături. Prima oprire a fost în Piața Decebal din municipiul Bistrița, acolo unde candidatul a vorbit cu cetățenii și le-a explicat de ce le cere să semneze pentru a îl susține în demersul său de a candida.

Unii dintre bistrițenii abordați de Dan Barna a răspuns pozitiv îndemnului său și au ales să ofere semnătura de susținere, însă au existat și situații în care oamenii au refuzat să ofere semnătura, motivând fie că susțin altă formațiune politică, fie că nu se implică în politică.

Lorand Toth, președintele USR Bistrița-Năsăud, a precizat ca la nivel județean, organizația din Bistrița-Năsăud se numără printre primele 5 județe din țară care au reușit să se apropie de target-ul impus de conducerea formațiunii politice.