Linia verde de transport din Bistriţa, mai scurtă cu circa 4 km decât se prevăzuse iniţial! În schimb, costurile au fost majorate cu câteva milioane de euro

Consilierii municipali ai majorităţii PSD-ALDE au aprobat proiectul care vizează realizarea unei linii de transport ecologice în municipiul Bistriţa, care va traversa oraşul de la Viişoara la Unirea , precum şi a cheltuielilor legate de acesta, după ce Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest a informat municipalitatea asupra faptului că proiectul „Linia verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau normă de poluare redusă” a parcurs etapa de evaluare tehnica şi financiară, şi urmează să fie încadrat în etapa precontractuală. Acesta este estimat la 58,8 milioane lei, adică aproximativ 13 milioane de euro.

 

 

Primăria Bistriţa a depus cererea de finanţare, din fonduri europene, în luna martie anul acesta, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 pentru proiectul „Linia verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau normă de poluare redusă”. Valoarea acestui proiect este estimată la 58,8 milioane lei, din care 55.705.275 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă , iar durata de implementare este de 33 de luni.

 

Iniţial costul proiectului a fost estimat la circa 8 milioane de euro

 

Conform studiului de oportunitate elaborat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, „Linia verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau normă de poluare redusă”, va uni localităţile componente Unirea şi Viişoara, pe direcţia est-vest şi va traversa municipiul Bistriţa prin centrul istoric.

„Soluţia recomandată este ,,Linia verde de transport public utilizând autobuzul urban cu culoar de circulaţie exclusivă (cale proprie).

Culoarul de circulaţie exclusivă (bandă de circulaţie exclusivă) este definit ca spaţiu special rezervat in carosabil sau in afara acestuia, destinat circulaţiei autovehiculelor de transport public, in cazul de faţă, al autobuzelor. (…)

Lungimea liniei de transport măsurată de la unul din capetele liniei până la celălalt capăt, este de cca. 12 km, din care 1km reprezintă lungime parcursă pe străzile centrale.

Străzile din zona centrului istoric al municipiului Bistriţa preconizate a fi parcurse de linia de transport în comun sunt: Gheorghe Şincai, Dornei, Piaţa Unirii / Bistricioarei, rezultat al unei analize a zonelor de influenţă a liniei de transport public. Recomandăm ca la nivelul studiilor viitoare 80% din traseul recomandat pentru viitoarea linie de transport să fie amenajat cu bandă de circulaţie exclusivă”, se arăta în studiul de oportunitate.

Astfel, linia verde de transport public va urma traseul E576 (Viişoara) –Calea Dejului – B-dul Independenţei – Str. Ghe. Şincai – Str. Dornei – Piaţa Unirii – Str. General Grigore Bălan – Calea Moldovei – E576 (intrare Livezile), cu o lungimea aproximativă de 14.700 ml.

Totuşi în studiul de oportunitate a mai fost propusă o variantă de traseu, şi anume E576 (Viişoara) – Calea Dejului – B-dul Independenţei – Str. Ghe. Şincai – Str. Dornei –Piaţa Petru Rareş – Str. 1 Decembrie – Calea Moldovei – E576 (intrare Livezile), cu o lungime aproximativă de 14.622 ml.

Recomandarea proiectantului este să se opteze pentru varianta în lungime de 14.700 ml (14,7 km), întrucât pe traseul acesteia sunt mai multe instituţii publice şi de învăţământ.

Conform documentului citat, pentru implementarea propriu-zisă a proiectului „Linia verde de transport public” ar fi fost necesari nu mai puţin de 4 ani.

Potrivit devizului general prezentat în studiul de oportunitate, investiţia s-ar fi ridicat la 36.055.829,08 lei (circa 8,1 milioane euro), din care C+M ajungea la o valoare de 30.990.842,43 lei (aproximativ 7 milioane euro).

 

S-au mai adăugat 5 milioane de euro

 

După circa doi ani, costul proiectului a sărit în sus cu circa 5 milioane de euro. Astfel, cererea de finanţare are acum o valoare totală de 55.823.323 lei, din care valoarea totală neeligibilă, inclusiv TVA aferent, se cifrează la 1,981.206 lei, iar valoarea eligibilă la 56.842.117 lei, din care contribuţia proprie a Primăriei Bistriţa este de 3.118.048 lei (contribuţia pentru cheltuieli eligibile – 1.136.842 lei, iar pentru cheltuielile neeligibile – 1.981.206 lei). Asistenţa financiară nerambursabilă este de fapt 55.705.275 lei, adică aproximativ 12,1 milioane de euro, iar restul costurilor, de aproape un milion de euro vor fi suportate de la bugetul local.

Conform proiectului, lungimea traseului va avea doar 10,2 km, cu capete de linie în Viişoara şi Unirea (aproximativ în zona Hotelului Sheriff) şi va traversa străzile DN 17 – str. Libertăţii – B-dul Independenţei – str. Gh. Şincai – Piaţa Centrală – str. Liviu Rebreanu – str. Dornei – Piaţa Unirii – Piaţa Petru Rareş – str. Bistricioarei – str. Grigore Bălan – Calea Moldovei.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.