Mai bine de jumătate din indicatoarele de semnalizare de pe traseul Via Transilvanica, vandalizate

Peste jumătate din indicatoarele de semnalizare amplasate pe traseul Via Transilvanica din județul Bistrița-Năsăud au fost distruse, a anunțat, marți, Asociația Tășuleasa Social. Traseul a fost omologat de către Ministerul Turismului drept traseu turistic.

Asociația Tășuleasa Social a realizat o evaluare a traseului care traversează mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, asta după ce au apărut mai multe sesizări cu privire la faptul că unele indicatoare de semnalizare au fost distruse.

În urma acesteia am constatat că peste 50% din signalectica traseului a fost distrusă în mai puțin de o jumătate de an de la montare” au scris pe pagina oficială de pe o rețea de socializare, reprezentanții Asociației Tășuleasa Social. În total se pare că este vorba despre peste 100 de indicatoare, care au fost fie vandalizate, fie distruse sau chiar furate.

 

”Știam din experiența Via Maria Theresia că trăim într-o țară în care exista posibilatea distrugerii, dar trebuie să recunoaștem că la o dimensiune așa mare de vandalizări, într-un timp așa de scurt, nu ne-am fi așteptat. Peste 100 de semne indicatoare, semne de treceri de pietoni/drumeți, „atenție la urși!”, au fost rupte, aruncate, dărâmate, furate. Câteodată, pe zeci de kilometri, toate. Au fost foarte mulți cei care ne-au transmis fotografii sau ne-au indicat precis locul vandalizărilor, dar nimeni nu ne-a putut spune concret cine și mai ales, de ce a făcut acest lucru. Acest lucru rămâne un mister pe care sperăm să-l elucidăm”, mai arată Tășuleasa Social.

În Bistrița-Năsăud, traseul Via Transilvanica are o lungime de 134 km și străbate comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor şi trece inclusiv prin păduri proprietate a comunei Prundu Bîrgăului.

Primii 134 de km, cei realizați pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, au fost inaugurați la finele lunii septembrie a anului trecut, iar la eveniment, alături de echipa Tășuleasa s-au aflat ambasadorii acestui proiect, Andreea Esca și Dragoș Bucurenci, dar și reprezentanți ai autorităților județene.

Proiectul Asociației Tășuleasa Social prevede că Via Transilvanica va porni de la Drobeta-Turnu Severin (Oltenia) – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – va străbate Transilvania și toate bogățiile naturale și culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna (Bucovina), unde se odihnește Ștefan cel Mare. Traseul va avea circa 1.000 de kilometri și va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.

FOTO: Tășuleasa Social

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.