La nivelul județului Bistrița-Năsăud, sistemul sanitar e finanţat de mai puțin de jumătate dintre asiguraţi. Cel puțin asta arată statisticile Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

În evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, la finele anului 2018, existau 298.205 persoane, dintre care erau asigurate 251.446.

Însă, potrivit președintelui – director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, dintre asigurați doar circa 40 la sută contribuie la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din care e finanţat sistemul sanitar public.

Totuși, față de anii trecuți a crescut numărul persoanelor asigurate. ”De când s-a introdus declarația unică prin care persoanele fără venituri se asigură, numărul a crescut considerabil” a explicat Camelia Ilișuan.

Astfel, în condițiile în care doar 40 la sută din totalul asiguraților plătesc contribuții, diferența de 60 la sută beneficiază totuși de servicii medicale gratuite și medicamente. Și asta deoarece sunt fie pensionari, fie minori, elevi, studenți, șomeri sau fac parte din categorii care benefiază de anumite legi speciale.