Militarii români sărbătoresc în fiecare an, pe data de 25 octombrie, Ziua Armatei, una dintre cele mai importante sărbători naționale, în care poporul român își omagiază eroii, armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat și mai apropiat, pe toți cei care astăzi, în haină militară, sunt permanent la datorie.

Cu prilejul Zilei Armatei Române, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” organizează, în perioada 22 – 25 octombrie, o serie de manifestări menite să marcheze acest eveniment.

Astfel, în garnizoana Bistriţa, activităţile dedicate acestui eveniment se vor desfăşura după următorul program:

– în perioada 22-24 octombrie, echipele formate din militarii brigăzii şi reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Bistriţa-Năsăud vor prezenta elevilor aspecte referitoare la semnificaţia Zilei de 25 Octombrie şi ofertele educaţionale privind urmarea cursurilor instituţiilor militare de învăţământ. De asemenea, se vor organiza standuri de prezentare a armamentului, tehnicii şi echipamentelor din dotarea marii unităţi, aceste activităţi desfăşurându-se sub egida ” Ziua Armatei României în şcoli”;

– în data de 24 octombrie, începând cu orele 14.00, la Cercul Militar din municipiul Bistriţa, se va organiza un simpozion privind semnificaţia Zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei României, urmat de un spectacol susţinut de către ansamblul Cercului Militar Bistriţa şi a Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa;

– Ceremonia militară dedicată acestui eveniment va avea loc în data de 25 octombrie, începând cu ora 14.00, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş a municipiului Bistriţa. Pe timpul ceremoniei va avea loc predarea pachetelor pregătite de elevii bistriţeni pentru militarii dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan.

Manifestările organizate în garnizoana Bistriţa se vor încheia cu Ceremonia de retragere cu torţe, în data de 25 octombrie, între orele 19.00-20.00. Aprinderea torţelor se va face în curtea Protopopiatului Bistriţa, militarii urmând să se deplaseze pe itinerarul: Protopopiatul Bistriţa – Pietonal Liviu Rebreanu – Piaţa Centrală – Primărie – str.Gheorghe Şincai – str.Gării – B-dul Republicii – str.1 Decembrie – str. Avram Iancu.