Biserica Evanghelică din Bistriţa, monument istoric din secolul al XIV – lea, care are cel mai înalt turn din Transilvania, a fost cuprinsă de flăcări, în seara zilei de 11 iunie 2008. Anul acesta se împlinesc 11 ani de la acest eveniment, iar autoritățile locale vor să comemoreze această zi tristă printr-o rugăciune ecumenică.

”Am onoarea să invit cetăţenii municipiului Bistriţa la rugăciunea ecumenică ce se va desfăşura marți, 11 iunie 2019, începând cu ora 19.30, în fața Bisericii Evanghelice. Ceremonialul este organizat pentru comemorarea tristului eveniment din istoria oraşului – incendiul care a afectat grav turnul şi Biserica Evanghelică, în urmă cu 11 ani” a spus primarul Ovidiu Crețu.

Potrivit Primăriei Bistrița, ”Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului, fiind considerată emblema burgului. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332–1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Înălţimea turnului, de 76 m, îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Rolul său era, pe lângă cel de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, cel de poziţie „cheie” destinată observaţiei şi alarmării în caz de incendiu”.

Biserica a suferit două incendii, unul în anul 1857 şi altul în 2008. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului, (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a căpătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior.

Ca o noutate absolută, pentru a permite vizitatorilor să vadă de la înălţime panorama Bistriţei, centrul istoric şi pietonalul Liviu Rebreanu a fost montat un lift modern, care a fost dat în folosinţă în luna iunie a anului 2012.

În plus, Simbolul orașului – Biserica Evanghelică este în plin proces de restaurare, fondurile fiind asigurate de Uniunea Europeană. După finalizarea lucrărilor, obiectivul va fi introdus în circuitul turistic. Despre acest subiect, Realitatea de Bistrița a mai scris AICI și AICI.