Deși în Bistrița-Năsăud sunt peste 200 de cabinete de medicină dentară, puține dintre acestea se află în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), astfel că șansele ca pacienții să beneficieze de tratamente și intervenții decontate sunt extrem de mici.

Statisticile CJAS arată că din 212 cabinete stomatologice câte sunt în județul Bistrița-Năsăud, doar 37 au încheiate contracte cu instituția, în restul activitățile desfășurându-se strict în regim privat.

Președintele director general al CJAS Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a precizat, în timpul unei dezbateri pe teme de medicină dentară, că  jumătate din cele 37 de cabinete provin din mediul urban, iar restul sunt din mediul rural. ”38 % sunt în Bistrița, două în Beclean și unul în Sângeorz-Băi. În orașul Năsăud nu există niciun cabinet care să lucreze în relație contractuală cu CJAS”, a declarat Camelia Ilișuan.

Camelia Ilișuan a mai completat că deși nu sunt mari finanțările alocate către această ramură, totuși acestea există. ”Nu sunt mari finanțările pentru aceste cabinete. În acest an, suma orientativă este de 2.000 de lei/lună/cabinet pe care CJAS o poate pune la dispoziție. În limita acestor fonduri, cabinetul poate efectua o serie de servicii medicale dentare către pacienți, care sunt decontate în proporție de 60 % sau chiar 100% de către CJAS”, a mai adăugat Ilișuan.

Șeful CJAS a menționat că un rol important în medicina dentară îl are prevenția, iar programele de prevenție sunt în sarcina Ministerului Sănătății, motiv pentru care a sugerat celor prezenți la dezbaterea pe teme de medicină dentară să facă propuneri către minister în vederea demarării unui program de prevenție pe partea de medicină dentară.

Dezbaterea pe teme de medicină dentară a fost organizată la inițiativa dr. Ana Gabriela Seni, membru în Comisia de Medicină Dentară a Ministerului Sănătății, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Printre cei care au luat parte la întâlnire s-a numărat și președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Bistrița-Năsăud, Dr. Marius Pop, alături de mai mulți medici stomatologi, precum și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, dar și directorul adjunct al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, Crina Andreica. În cadrul dezbaterii au fost ridicate o serie de probleme cu care se confruntă această ramură la nivel județean, făcându-se totodată și câteva propuneri care să fie înaintate autorităților competente în găsirea soluțiilor necesare rezolvării acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.