Ministerul Sănătății a suplimentat, în luna decembrie, sumele alocate pentru derularea unei investiții de amploare la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. După ce, inițial, a alocat 14 milioane de lei pentru modernizarea secției de Anestezie și Terapie Intensivă, încă 3,5 milioane de lei au mai fost alocați pentru acest proiect. 

Extinderea, modernizarea și dotarea secției de Terapie Intensivă continuă în ritm alert, anunță managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, care adaugă că Ministerul Sănătății a suplimentat, în luna decembrie, sumele alocate până în prezent acestei investiții cu 3.500.000 de lei.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița se află în plin proces de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură performantă, după ce Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea proiectului, valoarea totală a investiției fiind de aproximativ 14 milioane de lei.

Proiectul de extindere a secției de Anestezie și Terapie Intensivă pe locul fostului bloc operator se va realiza în baza unui concept nou și unic în România, acela de a transforma unitatea medicală într-un loc mai cald și primitor, care să ajute din punct de vedere psihic pacientul. Managerul Gabriel Lazany spune că acest concept nou – ”Mai multă casă, mai puțin spital” – este folosit în prezent în centrele medicale din Statele Unite ale Americii. În urma modernizării, suprafața secției va creste de la 284 de mp la 710 mp. De asemenea, cele 20 de paturi vor fi dotate cu tehnică medicală menită să mențină funcțiile vitale ale pacienților care ajung în cadrul acestei secții.

Ceea ce noi vom realiza este o secţie de Terapie Intensivă pe ultimul standard de calitate. Nu cred că în ţară mai este vreo secţie ATI care să fie construită la aceste standarde. Materialele utilizate sunt materiale cu efect permanent bactericid, ele au un efect de autodezinfectare, efectiv distrug bacteriile. Este un material special care este standardizat în ţările scandinave. În România, deocamdată suntem primul spital care utilizăm acest material”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany. Astfel, o altă premieră este faptul că toate suprafețele cu care vor intra în contact pacienții și aparținătorii vor fi făcute din materiale bactericide, care se autodezinfectează! Comparativ cu materialele clasice, numărul de bacterii și microorganisme de pe suprafețe va fi de 100.000 de ori mai mic.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni, însă acestea ar putea fi încheiate la sfârşitul anului 2019. Lucrările sunt executate de compania SC Depisto Star SRL din Gheorgheni.