Ministrul Apărării, Gabriel Leș, către Șoimii Carpaților: ”Sunteți un batalion cunoscut și respectat în Armata României, cu experiență cu adevărat impresionantă!” (FOTO/VIDEO)

Peste 400 de militari din cadrul Batalionului 812 Infanterie Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor” au raportat, vineri, în fața ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș, ”Misiune îndeplinită!”. Ministrul, prezent la Bistrița, a ținut să îi felicite pe militari pentru modul exemplar în care au desfășurat misiunea din teatrul de operații din Afganistan, transmițându-le: ”Sunteți un batalion cunoscut și respectat în Armata României, cu experiență cu adevărat impresionantă”. Totodată, Gabriel Leș a completat că prin această misiune, militarii bistrițeni și-au consolidat numele de ”militari de elită ai Armatei Române”.

La sediul Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa” a avut loc, vineri, o ceremonie militară organizată cu ocazia sosirii din teatrul de operaţii din Afganistan a Batalionului 812 Infanterie Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor”.

Timp de aproximativ şapte luni, militarii bistriţeni au executat, în cooperare cu forţele de coaliţie internaţionale şi Forţele Naţionale Afgane de Securitate şi Apărare, misiuni specifice de menţinere şi consolidare a păcii, reconstrucţie post-conflict, în aria de responsabilitate din teatrul de operaţii din Afganistan.

La această activitate, alături de militarii batalionului au participat reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, inclusiv ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, comandanţii batalioanelor subordonate şi militarii răniţi din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigole Bălan”, cadre militare în rezervă şi retragere precum şi familiile militarilor.

În timpul ceremoniei, după intonarea Imnului Național și oficierea unui serviciu religios, a fost decorat Drapelul de luptă al Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 26 februarie, un decret în acest sens. Astfel, în semn de recunoaştere a faptelor deosebite săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare, pentru rezultatele importante obţinute în procesul instruirii şi al pregătirii profesionale, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de luptă al Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”.

De asemenea, tot cu acest prilej mai mulți militari, care s-au evidențiat pe timpul îndeplinirii misiunii în teatrul de operații Afganistan, au primit distincții.

La final de misiune, cel care s-a adresat militarilor a fost locotenent – colonelul Dan – Valer Orza, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”, care le-a fost alături în tot acest timp.

A fost dorința nostră, la plecare, a tuturor, să ne întoarcem sănătoși acasă. Am reușit acest lucru împreună și vă rog să îmi permiteți să vă spun cât de mândru sunt de ceea ce am realizat. Am trecut prin momente bune și mai puțin bune, ca o familie, familia Șoimilor. Ceea ce vă cer eu în acest moment este să fiți mândri de ceea ce ați realizat. Felicitări! Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-am sprijinit de-a lungul misiunii, atât pe timpul pregătirii, cât și pe timpul executării acesteia. Suntem onorați de faptul că indiferent de situație sau de solicitare, comandanții noștri de la toate eșaloanele ne-au ajutat permanent, fără rabat. De asemenea, vreau să mulțumesc școlilor bistrițene, elevilor care ne-au trimis sute de surprize pe timpul misiunii, dar mai ales de 1 Decembrie, ziua noatră a românilor. Apoi, autorităților locale și oamenilor de suflet din comunitatea de afaceri care au fost alături de noi nu doar cu vorbe, ci și cu fapte. Vă mulțumim!” a transmis comandantul batalionului, locotenent – colonel Dan – Valer Orza, care de asemenea, a ținut să mulțumească și familiilor militarilor. Acesta mai precizează că a fost ”o misiune grea, pe care am dus-o la bun sfârșit cu profesionalism (…) Să nu uităm că noi, Șoimii, am fost batalionul ales să reprezinte pe toți românii, peste mări și țări, în Afganistan, la 100 de ani de România și am făcut-o așa cum trebuie, cu onoare și demnitate, ca luptători adevărați”.

De asemenea, de la eveniment nu a lipsit nici ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, care, la rândul său, a transmis un mesaj militarilor.

Sunt bucuros să vă felicit astăzi, în numele meu personal și al întregii echipe de conducere al Ministerului Apărării Naționale pentru modul exemplar în care ați acționat pentru a duce la bun sfârșit importantele misiuni încredințate în teatru de operații din Afganistan. Sunteți un batalion cunoscut și respectat în Armata României, cu experiență cu adevărat impresionantă (…) Remarc faptul că pe parcursul celor peste șase luni petrecute în Afganistan ați executat misiunile cu dăruire și devotament, consolidându-vă numele de militari de elită ai Armatei Române. Nu a fost o misiune ușoară (…) Ați acționat ca o adevărată echipă, solidară și unită, și ați reușit să depășiți fără probleme situațiile dificile de care ați avut parte acolo (…) Nu rutina ține loc de măsuri de siguranță, ci doar atenția la detaliu, rigoarea planificării, consecvența în aplicarea procedurilor stabilite, adaptarea la situațiile diferite, curajul asumării deciziilor în situațiile limită. Toate acestea au făcut ca astăzi să vă putem întâmpina pe toți, cu drag, acasă” a transmis ministrul Gabriel Leș.

Ministrul a mai precizat că doar o treime dintre militarii batalionului care a acționat în Afganistan s-au aflat la prima lor misiune, iar din batalion au făcut parte și 17 femei. De asemenea, alți 45 de militari ai batalionului au depășit pragul de 4 misiuni efectuate cu succes până acum în teatrele de operații.

După discursuri, militarii au defilat prin fața tuturor celor prezenți.

La finalul ceremoniei, ministrul Gabriel Leș le-a oferit doamnelor și domnișoarelor care au făcut parte din batalionul ce a desfășurat misiunea Resolut Support în Afganistan, flori cu prilejul zilei de 1 Martie.

Peste 400 de militari ai Batalionului 812 Protecţia Forţei “Şoimii Carpaţilor” au executat, în perioada august 2018 – februarie 2019, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Militară Kandahar, precum şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea, înfiinţată în urmă cu 24 de ani, a mai fost prezentă în teatrele de operaţii din Angola (în anul 1997), Irak (în perioada 2004-2005) şi Afganistan (între anii 2002-2003, 2006-2007 şi 2010 – 2011).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.