Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, va efectua, vineri, 21 decembrie, o vizită în municipiul Bistrița, unde va participa la un ceremonial militar – religios organizat cu prilejul dezvelirii statuii domnitorului Petru Rareș în piața cu același nume, din fața Palatului Administrativ.

Alături de ministru se va afla și comandantul Diviziei a 4-a Infanterie Gemina, general-maior Virgil Ovidiu Pop, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, dar și oficialități locale.

Evenimentul va începe la ora 11:00 în Piața Petru Rareș.

Reamintim că proiectul privind amplasarea statuii domnitorului Petru Rareș în piața cu același nume a fost inițial de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud care a înaintat o adresă către Primăria Bistrița prin care se solicită acordul de a amplasa statuia.

În expunerea de motive a proiectului se arăta că ”amplasarea statuii Domnitorului Petru Rareş, ca lucrare de for public, este pe deplin justificată, mai ales într-un an cu importanţă istorică deosebită – anul Centenarului Marii Uniri de la 1918”.

Piaţa Petru Rareş s-a conturat în anii 1970, odată cu organizarea centrului administrativ al judeţului, în vecinătatea centrului istoric al oraşului Bistriţa. Şi-a câştigat importanţa prin amplasament, prin fondul construit ca valoare arhitecturală şi funcţiuni. Piaţa Petru Rareş este o piaţa civică importantă, în jurul ei fiind amplasate instituţiile publice ale oraşului: Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud, Prefectura, dar şi spaţii cu destinaţie comercială, hotelieră, de cultură sau bancară dar şi clădirii de locuinţe colective. Datorită rolului său de piaţă civică, i-a fost dat şi un nume potrivit, cu rezonantă istorică – Piaţa Petru Rareş.