Prezent vineri la Bistrița, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit despre intervențiile de urgență în zonele intravilane în cazul urșilor agresivi și despre viitoarea ordonanță de urgență care permite ca aceste animale să poată fi tranchilizate şi relocate sau împuşcate de o echipă formată din autoritate locală, jandarmi şi vânători, în 24 de ore, în funcţie de gravitatea situaţiei.

 

Am fost informat în legătură cu prezența unor exemplare de urs în oraș, în gospodăriile oamenilor. Mi-a spus domnul primar (n.r. Ioan Turc) că acest a generat panică, temere, frică. Din păcate, aceasta este situația în foarte multe localități din țară. Obligația noastră a ministerului, dar și a guvernului, este să protejăm viața umană, să asigurăm securitatea cetățenilor, așa cum prevede inclusiv Directiva Habitate, directivă care protejează ursul dar niciodată în detrimentul vieții umane. Trebuie să fim conștienți că fără o intervenție rapidă în situații de criză nu vom reuși să asigurăm securitatea cetățenilor. Vom prezenta săptămâna viitoare textul de ordonanță de urgență pe care l-am elaborat și terminat, îl vom discuta și în Coaliție, dar și cu primul ministrul.  Sper ca această intervenție graduală pe care o propunem să fie aprobată  de guvern și să putem veni în sprijinul cetățenilor prin această măsură. Vorbim strict de zonele locuite, în intravilan, nu vorbim de intervenții în habitatul natural al ursului. Trebuie să avem soluții pentru a proteja viața umană”, a declarat Tanczos Barna.

În acest context, ministrul Mediului a explicat că va exista o procedură exactă de încadrare a riscului pe o scală de la 1 la 5-6.

În primele clase de risc se va interveni strict prin alungare, localităţi unde apare câte odată un urs, nu este o prezenţă permanentă, nu este un pericol iminent. Următorul nivel este prezenţa permanentă a ursului în gospodărie, în zona locuită, în oraş, în sate. Acolo, intervenţia echipei trebuie să înceapă prin tranchilizare/relocare, dacă sunt posibile. Această tranchilizare trebuie să se facă de la o distanţă relativ mică faţă de exemplar, armele de tranchilizare nu au bătaie lungă, vorbim de 30-50 metri. Trebuie să existe locaţia unde facem relocarea, cu un accept, conform legii, din partea administratorului fondului de vânătoare, de cele mai multe ori în fondurile administrate de RNP Romsilva„, a spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a adăugat că există state europene unde există populații semnificative de urs, care au renunţat la procedura relocării, pentru că nu ar fi eficientă mutarea problemei dintr-o zonă în alta.

Eu cred că există suficiente păduri unde se pot face relocări şi unde soluţia nu este doar de mutare a problemei dintr-un sat în altul. În același timp, este foarte important ca de fiecare dată când se face o relocare exemplarul să fie marcat şi ulterior să fie monitorizat ca să putem avea o analiză pe termen scurt sau mediu asupra eficienţei. Vor fi situaţii când ursul va pleca în Ucraina, vor fi situaţii când ursul va fi a doua zi în gospodărie sau în două săptămâni se întoarce, dar și situații în care se va stabiliza în mediul lor natural și nu vor mai fi probleme. În funcţie de statistică, într-un termen scurt, mediu, putem să evaluăm eficienţa acestei măsuri„, a spus Tanczos Barna.

Acesta a mai subliniat că, în ultimă instanţă, acolo unde relocarea nu este eficientă, se poate ajunge la „extragerea exemplarului”, conform normelor legale care vor fi adoptate în perioada următoare, de către autoritățile locale, jandarmi, medic veterinar etc.

În ceea ce privește apariția urșilor în apropierea gospodăriilor din Bistrița, ministrul a fost de părere că nu se poate compara cu cea de la Băile Tușnad sau Sinaia și aici se poate merge pe relocare.

Nu vorbim de zeci de exemplare care sunt zi de zi în oraș, vorbim de câteva exemplare sau de un singur exemplar care revine de mai multe ori. În aceste situații, cu siguranță relocarea este prima măsură care se poate lua„, a subliniat Tanczos Barna.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud