Modernizarea trecerii la nivel cu calea ferată de pe str. Lucian Blaga din Bistrița, faza pe SF! Ce sume vor fi cheltuite pentru lucrări

Cel puțin 1,4 milioane lei intenționează să cheltuiască Primăria Bistrița pentru modernizarea unei treceri la nivel cu calea ferată din municipiu. Este vorba despre punctul existent pe strada Lucian Blaga, unde traficul rutier este intens.

 

Despre modernizarea trecerii la nivel cu calea ferată de pe str. Lucian Blaga primarul Ovidiu Crețu a făcut promisiuni încă de anul trecut, asta în condițiile în care de-a lungul timpului acolo au avut loc o serie de accidente de circulație grave. Lucrurile s-au mișcat însă foarte greu, astfel că municipalitatea are pe masă abia acum un studiu de fezabilitate, care va fi supus spre aprobare consilierilor locali, săptămâna viitoare.

„Strada Lucian Blaga, din municipiul Bistrita se intersecteaza cu Calea Ferata Bistrița – Bistrița Bârgăului la km 63+406. Având în vedere faptul că pe str. Lucian Blaga traficul rutier se desfășoară cu dificultate din cauza faptului că trecerea la nivel cu  cale ferata existenta nu este prevăzută cu semnale luminoase și acustice, ci doar cu indicatorul  OPRIRE, fiecare conducator auto este astfel obligat să oprească înaintea trecerii, acest lucru conducând la aglomerație și timpi de așteptare foarte mari. Totododată, în această zonă au avut loc în decursul timpului și accidente”, se arată în raportul anexat proiectului de hotărâre.

Potrivit aceluiași document, pe acest sector de drum, care asigură legătura între varianta ocolitoare a municipiului Bistrița și DN 17 Dej – Vatra Dornei, la  trecerea la nivel cu calea ferată 421 Sărățel – Bistrița Bîrgăului, intersecție cu strada Lucian Blaga, care se suprapune pe DN 17C Bistrița – Salva –Moisei, traficul este foarte aglomerat și se crează blocaje. Soluționarea problemei din punct de vederea administrativ, a fost aceea de a promova un obiectiv de investiție nou și anume: «Modernizare trecere la nivel cu calea ferata, km 63+406, cu instalare de semnale luminoase si acustice, str. Lucian Blaga, mun. Bistrița» al cărui efect pozitiv previzionat este fluidizarea circulației și evitarea accidentelor, sporirea siguranței rutiere și feroviare, reducerea noxelor. Obiectivele generale, preconizate a fi atinse prin realizarea investiției este asigurarea fluidizării traficului pe DN 17C în zona trecerii de nivel cu calea ferată, sporirea gradului de siguranță în circulația rutiera și feroviară.

Prin acest proiect sunt vizate lucrări de modernizare a trecerii la nivel prin amenajarea cu dale elastice pe o lungime de 12 m, pe linia CF 421 Bistriţa – Bistriţa Bîrgăului, la km 63+406 CFR, cu două trotuare laterale, precum și introducerea instalaţiei de semnalizare automată a trenurilor – SAT, la trecerea la nivel.

Proiectantul propune două variante, una în valoare de peste 1,43 milioane lei, cealaltă în valoare de peste 1,83 milioane lei.

Realizarea obiectivului trebuie să asigurare condiţiile tehnice necesare pentru desfăşurarea circulaţiei pietonale şi rutiere, în condiţii de siguranţă, iar zona să beneficieze de toate facilităţile urbane în ce priveşte infrastructura.

Consilierii locali vor trebui să decidă care din cele două variante propuse este cea potrivită, în funcție și de cheltuielile propuse prin SF, sume care vor fi suportate de la bugetul local, dar și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, potrivit legii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.