Numărul angajaților din Bistrița-Năsăud, în creștere! Salariul mediu, cu peste 22% mai mic decât media națională

0
1

Numărul salariaților din Bistrița-Năsăud este în continuă creștere, în timp ce numărul șomerilor scade. Aproape jumătate dintre șomerii aflați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud sunt femei.

Câștigul salarial brut, dar și net a cunoscut creșteri, însă nivelul acestora este cu peste 22 de procente mai scăzut față de indicatorii la nivel naţional.

 

La sfârşitul lunii mai 2018 efectivul salariaţilor din judeţ era de 71.583 persoane, în creștere cu 136 persoane faţă de luna anterioară şi cu 2.257 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%, transmite Direcția Regională de Statistică (DRS) Bistrița-Năsăud.

Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna mai 2018 de 3.476 lei, cu 1,2% mai mare  comparativ cu luna precedentă.

De asemenea, câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2.106 lei cu 1,4% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 14,4% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent.
Cu toate acestea, nivelul salariului mediu din Bistrița-Năsăud rămâne sub media națională. Astfel, câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 22,7%, respectiv 22,1% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

Potrivit sursei citate, numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii mai 2018 era de 3.317 persoane, în scădere cu 227 persoane faţă de luna anterioară şi cu 1.345 persoane faţă de acelaşi moment al anului 2017.

Din numărul total al şomerilor 48,7% erau femei. Rata şomajului a fost de 2,5%, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul lunii precedente, cu 1,0 punct procentual sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent și sub rata șomajului la nivel naţional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.