Numărul salariaților din Bistrița-Năsăud este în continuă creștere, în timp ce numărul șomerilor scade. Cifrele nu arată foarte bine în ceea ce privește câștigul salarial mediu, care în Bistrița-Năsăud se situează sub media națională cu aproximativ 23 de procente, conform Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud (DRS Bistrița-Năsăud).

 

La sfârşitul lunii aprilie 2018 efectivul salariaţilor din judeţ era de 71.447 persoane, în creștere cu 69 persoane faţă de luna anterioară şi cu 2.371 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior, se arată într-un comunicat al DRS Bistrița-Năsăud. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%.

Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna aprilie 2018 de 3.434 lei, cu 1,2% mai mic comparativ cu luna precedentă.
„Conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare (OUG nr. 79/2017 cu modificările şi completările ulterioare), contribuţiile de asigurări sociale, respectiv cele de asigurări sociale de sănătate care cădeau în sarcina angajatorului au fost transferate în sarcina salariatului și, începând cu luna ianuarie 2018, sunt suportate în totalitate de salariat, fiind reflectate în cuantumul brut al câştigului salarial nominal. În consecință, indicatorii „câştig salarial mediu brut lunar” produşi şi diseminaţi începând cu luna de referinţă ianuarie 2018 nu mai sunt comparabili cu seriile de date anterioare anului 2018”, precizează DRS Bistrița-Năsăud.

Astfel, câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2.077 lei cu 1,3% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 14,9% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent.
Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 23,9%, respectiv 23,4% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

Totodată, numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii aprilie 2018 era de 3.544 persoane, în scădere cu 300 persoane faţă de luna anterioară şi cu 1.273 persoane faţă de acelaşi moment al anului 2017. Din numărul total al şomerilor 48,9% erau femei.

Rata şomajului a fost de 2,7%, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul lunii precedente, cu 1,0 punct procentual sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent şi cu 0,9 puncte procentuale sub rata șomajului la nivel naţional.