Om de afaceri din Bistrița-Năsăud, fost condamnat penal pentru cumpărare de influență, propus pentru titlul de cetățean de onoare al județului

Un om de afaceri din Bistrița-Năsăud, fost condamnat penal pentru cumpărare de influență, este propus de președintele Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al județului. Recomandările au venit din partea președintelui Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud – Vasile Bar, a primarului orașului Năsăud – Mircea Romocea, și din partea președintelui Uniunii Generale a Industriașilor din România UGIR 1903, filiala Bistrița-Năsăud – Gavril Mureșan, care spun că afaceristul are merite deosebite „pentru dezvoltarea unei afaceri de succes în județul Bistrița-Năsăud”.

 

 

Este vorba despre Ioan Scurtu, patronul Dimex 2000 Company SRL, care figurează printre propunerile aduse în fața consilierilor județeni pentru ședința ordinară din această lună programată pentru miercuri, 27 noiembrie.

Potrivit expunerii de motive anexată la proiectul de hotărâre promovat de președintele CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, firma lui Scurtu a devenit una de succes în județ.

Odată cu înfiinţarea companiei, acesta s-a impus prin profesionalism, putere de muncă şi determinare. Astfel, sub conducerea sa, societatea DIMEX 2000 COMPANY SRL Bistriţa, a devenit o companie de succes în domeniul construcţiilor, a ajuns lider de piața în România, cunoscând rate de creştere greu de egalat.

Domnul Ioan Scurtu s-a implicat activ în comunitatea din care face parte, în diverse domenii, şi a susţinut mereu mediul de afaceri local, fiind membru al organizaţiei Uniunea Generală a Industriaşilor din România – UGIR 1903.

Prin întreaga activitate desfăşurată în domeniul construcţiilor, în special lucrările executate în infrastructura judeţului Bistriţa – Năsăud, domnul Ioan Scurtu şi-a pus amprenta asupra vieţii economice a judeţului, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă”, se arată în documentul citat.

Activitatea prolifică a firmei condusă de Ioan Scurtu se bazează însă pe lucrări plătite majoritatea din banii publici. Doar în perioada 2008 – 2015, compania din Bistrița-Năsăud a încasat din banii publici plătiți de autoritățile județene și locale din Bistrița-Năsăud peste 66 milioane de euro. De atunci încoace, Dimex 2000 Company SRL a mai încasat și alte sume frumușele de zeci de milioane de euro în Bistrița-Năsăud. Dintre acestea evidențiem contractele câștigate pe proiectul „Poarta Transilvaniei”, promovat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, a căror valoare depășește 18 milioane de euro.

În 2010, afaceristul a fost acuzat și trimis în judecată de procurorii DNA pentru cumpărare de influență, în dosarul în care cap de afiș a fost procuroarea Adriana Veturia Moldovan, șefa de la acea vreme a Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, acuzată și ea de trafic de influență, primire de foloase necuvenite și instigare la fals intelectual.

Potrivit procurorilor DNA, la cabana pe procuroarea năsăudeancă o deținea pe Valea Măriilor, Ioan Scurtu i-a construit un pod în valoare de 30.000 lei (300 milioane lei vechi) pentru a interveni pe lângă un magistrat din cadrul Judecătoriei Năsăud, pentru ca acesta să pronunțe o soluție favorabilă într-un dosar civil, de revendicare de terenuri, în care parte era, evident, afaceristul.

Dosarul a fost judecat pe fond la Curtea de Apel Cluj, unde instanța i-a achitat pe toți cei inculpați. DNA a atacat în apel sentința, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde, în martie 2015, magistrații au întors situația cu 180 de grade. Ioan Scurtu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani, cu interzicerea unor drepturi, printre care și acela de a administra o societate comercială. Drept urmare, Ioan Scurtu s-a retras o vreme de la conducerea firmei, cel puțin în acte, până în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.