Opt localități din Bistrița-Năsăud, în Programul “Schi în România”

Un oraș și șapte comune din județul Bistrița-Năsăud au fost incluse în Programul Naţional de Dezvoltare a Turismului “Schi în România”.

Potrivit deputatului PMP Ionuț Simionca este vorba despre orașul Sîngeorz-Băi și comunele Prundu Bîrgăului, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Josenii Bârgăului,  respectiv de Rodna, Maieru și Șanț.

La ultima ședință a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, am reușit să includ în Programul Schi în România un oraș și șapte comune din județul Bistrița-Năsăud. Județul nostru are munți semeți, acoperiți de zăpezi o bună parte a anului, cu peisaje comparabile cu cele din Austria, în care pot fi practicate sporturi de iarnă la cele mai înalte standarde” este de părere deputatul PMP de Bistrița-Năsăud. 

Parlamentarul mai consideră că ”prin includerea în Programul Schi în România, localitățile menționate pot beneficia de sprijin din partea statului pentru dezvoltarea de pârtii, instalații de transport, infrastructură de utilități. Trebuie să gândim de zece ori înainte de a cheltui bani publici și să construim pârtii de schi la munte, nu la șes, astfel încât un alt eșec marca Wonderland să nu mai fie posibil”.

Reamintim că la finele anului trecut, Guvernul României a adoptat o Hotărâre care simplifică modalitatea prin care autoritățile publice locale pot obține fonduri nerambursabile de la Ministerul Turismului pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii turistice.

În cazul Programului Naţional de Dezvoltare a Turismului ”Schi în România”, documentul prevede că pe lângă studiile de fezabilitate se va solicita beneficiarilor să depună şi un studiu climatic din care să reiasă oportunitatea realizării investiţiilor în acele zone care beneficiază de condiţii meteorologice adecvate pentru practicarea sporturilor de iarnă.

De asemenea, în hotărâre se mai prevede că lungimea minimă a unei pârtii de schi trebuie să fie 800 de metri indiferent de gradul de dificultate. Acestă lungime permite organizarea unor concursuri de schi naţionale şi/sau internaţionale, a cantonamentelor cluburilor de profil şi oferă administratorilor domeniilor schiabile posibilitatea obţinerii unor venituri suplimentare, altele decât cele încasate de la turişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.