La începutul lunii mai, o porțiune din DJ 172 D, drumul care duce spre Colibița a intrat într-un amplu proces de modernizare și reabilitare, tronsonul de la Prundu Bîrgăului spre Colibița fiind cuprins în proiectul intitulat ”Poarta Transilvaniei”. Un prim strat de asfalt ar putea fi turnat pe drum până la finele lunii august. 

În această perioadă, sectorul de drum se află în plin șantier, iar autoritățile județene verifică periodic lucrările.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a efectuat, astăzi, o nouă vizită în teren, pentru a verifica dacă lucrările se desfășoară conform graficului.

În momentul de față pe șantierul drumului județean 172 D, din proiectul Poarta Transilvaniei, se lucrează intens la consolidări, podețe, extindere de carosabil, șanțuri și rigole. Lucrările sunt în linie dreaptă și sper ca până la finalul lunii august să avem un prim stat de asfalt” a precizat Emil Radu Moldovan.

Trei loturi din acest important drum, Poarta Transilvaniei, sunt deja în diferite stadii de execuție. Este vorba despre Lotul 2– ,,Lac Colibița- Bistrița-Bîrgăului-intersecție DN 17”- (17 km)-  valoarea contractului atribuit: 37.3 milioane lei (8 milioane euro), Lotul 3– ,,intersecție DN 17/ Josenii Bîrgăului- Strâmba- Ilva Mică” (14.2 km)- valoarea contractului atribuit- 34.3 milioane lei (7.4 milioane euro) și Lotul 4– ,,Ilva Mică/ intersecție cu DN 17D – Poiana Ilvei- Măgura Ilvei”- (18.8 km)- 38.8 milioane lei (8.3 milioane euro).

Valoarea totală a investiţiei pe cele trei loturi (2,3 și 4) este de circa 110 milioane de lei, aproximativ 24 milioane euro. Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

De asemenea, contractul pentru Lotul 5 din acest proiect, tronsonul Măgura Ilvei-Ilva Mare-Lunca Ilvei (aproximativ 18 km de drum cu o valoare de 37,6 milioane lei) a fost semnat și acum se află în faza de proiectare, obținere a avizelor și a autorizației de construcție, urmând ca ulterior să fie demarate lucrările.

Totodată, pentruLotul 1 tronsonul 2(Colibița-Mița) se așteaptă finalizarea fazelor de evaluare (valoare estimată- 56.4 milioane lei – 12.1 milioane euro).