Patru oameni de afaceri din Bistrița-Năsăud au fost trimiși în judecată, în luna iunie, pentru evaziune fiscală, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Procurorii au stabilit că cei patru au înregistrat în contabilitățile firmelor pe care le administrează zeci de facturi fictive și astfel au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total care se cifrează la un milion de lei.

 

Luna trecută, patru administratori de firme au fost trimiși în judecată, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală sau complicitate la evaziune fiscală.

Astfel, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală a fost trimis trimis în judecată Vasile Cadiș, care, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi înregistrat în contabilitatea acesteia, în cursul anului 2012, 30 de facturi fiscale fictive. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost evaluat de anchetatori la aproximativ 242.000 lei.

Pentru același tip de infracțiune a fost trimis în judecată și Ion Trinu, care, în perioada 2011-2012, a înregistrat în contabilitatea firmei sale 70 de facturi fictive. Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat bugetului de stat se cifrează la circa 470.000 lei.

Un alt administrator al unei firme bistrițene, trimis în judecată de procurori pentru evaziune fiscală, este Carmen Lador. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, aceasta ar fi înregistrat în contabilitate 18 facturi fictive, în perioada 2009-2013. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este evaluat la 17.230 lei.

Cel de-al patrulea administrator trimis în judecată de procurorii bistrițeni este acuzat de complicități la evaziunea fiscală. Mihai Copoți ar fi înregistrat în contabilitatea firmei sale, arată sursa citată, 30 de facturi fiscale fictive, cauzând bugetului de stat un prejudiciu care se cifrează la aproximativ 271.000 lei.

 

Luna trecută, procurorii din Bistrița-Năsăud au instrumentat în total 570 de cauze. Dintre acestea, pe rolul instanțelor bistrițene au ajuns 64 de dosare în care sunt inculpate 76 de persoane.