Peste 700 de pensionari bistrițeni care au muncit în condiții grele, fiind încadrați în grupele I și II de muncă, vor primi pensii mai mari, dată fiind recalcularea acestor drepturi în baza unor amendamente depuse și votate anul trecut la legea 263/2010 privind sistemul de pensii.

721 de bistrițeni care au lucrat în grupa 1 și 2 primesc pensii mai mari, în medie cu 800 de lei, iar procesul de recalculare continuă și pentru cei care au ieșit la pensie după 2011. Toate deciziile cu pensiile recalculate au plecat prin poștă lunea trecută către beneficiari astfel încât 400 de foști mineri din Șanț și Rodna au primit și vor primi pensiile mărite, alături de alți conjudețeni care au lucrat în condiții grele de muncă”, a transmis vicepremierul Daniel Suciu, sâmbătă dimineața.

Recalcularea pensiilor a început la 1 octombrie, procesul fiind estimat că va dura circa un an, majorările urmând însă să fie aplicate încă de la data începerii recalculării, chiar dacă pensionarii primesc deciziile abia în acest an.

La 1 octombrie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că, în urma recalculării din oficiu a aproximativ 100.000 de pensii, acestea vor creşte, în medie, cu o treime.