Peste 100 de cetățeni de pe raza municipiului Bistrița sau a localităților componente primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2019 – 2020. Cea mai mare sumă acordată ca sprijin pentru persoanele sau familiile cu venituri mici este în valoare de 262 de lei, iar cea mai mică este de 20 de lei. 

Potrivit legislației în vigoare, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă cetățenilor care își încălzesc locuințele utilizând energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri. Aceste ajutoare se acordă pe baza unor cereri depuse de solicitanți și a unor acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.

Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. În cazul în care locuinţa este încălzită cu gaze naturale, energie electrică, precum şi cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 750 lei atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanei singure. Valoarea ajutorului de încălzire diferă în funcţie de cuantumul venitului beneficiarilor şi de tipul de încălzire, variind între 20 şi 262 de lei pe lună:

Imagine

Persoanele care au făcut solicitări pentru acordarea acestui tip de ajutor au avut obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă cu respectarea listei bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei, printre care se numără clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti.

La nivelul municipiului Bistrița, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, există în prezent peste 100 de beneficiari ai ajutorului, majoritatea (circa 70 % dintre beneficiari) solicitând acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, iar cele mai puține pentru încălzirea locuințelor pe bază de lemne (doar 3 beneficiari). Sumele acordate ca sprijin pentru asigurarea costurilor cu încălzirea variază între 20 și 262 de lei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEBISTRITA.NET pe FACEBOOK