Aproape 4.900 de persoane au fost legitimate și 425 de societăți comerciale, mijloace de transport și autoturisme au fost verificate de către forțele de ordine din județul Bihor, în ultimele 24 de ore, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus. În urma acțiunilor au fost aplicate peste 160 de amenzi, în valoare de 64.000 lei.

 

Potrivit IPJ Bihor, sâmbătă, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.

În cadrul acțiunilor desfășurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acționat integrat, au legitimat 4.856 de persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 150 de societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement.

De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, au fost verificate 135 de autoturisme, precum și 140 de mijloace de transport, din care 53 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 164 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 46.000 de lei.

Dintre acestea, 140 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 32.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, 16 sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 3.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație, 4 sancțiuni cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei au fost aplicate unor operatori economici, pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții (nerespectarea modului de amenajare a teraselor în ce privește spațiul deschis) iar 4 sancțiuni, cu amendă în valoare totală de 8.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

 

În cadrul misiunilor desfăşurate sâmbătă, pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în județul Bihor, au fost angrenați 220 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 22 de cadre ale Poliției Locale Oradea, 14 jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, 3 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al judeţului Bihor, 2 inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, 2 comisari ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, un inspector al Direcției de Sănătate Publică, precum și un inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

 

„Vă informăm că, începând cu data de 28.03.2021, se va restricționa circulația autovehiculelor și persoanelor în intervalul orar 20:00 – 05:00, închiderea programului de funcționare a societăților comerciale fiind ora 18:00, în perioada sfârșitului de săptămână, în localitățile în care incidența ratei de infectare este de peste 4 la mie.

 Reamintim că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive: 

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

 Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe proprie răspundere, completată în prealabil.

 Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura”, a mai transmis Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

 

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud