Consilierul liberal Diana Morar anunță că Partidul Național Liberal a depus în această săptămână un proiect de lege care oferă posibilitatea ca angajații să poată munci şi sâmbăta, dacă sunt solicitați ocazional, oferindu-li-se doar o compensare financiară. În acest caz, repausul săptămânal nu ar fi de 48 de ore, ci de minim 24 de ore.

Potrivit consilierului municipal, ”astfel angajaților li se dă ocazia de a obține câştiguri suplimentare, iar angajatorilor, posibilitatea de a-şi onora anumite comenzi urgente, în condiții de deplină legalitate”.

Modificarea constă în completarea unui articol din Codul muncii cu un paragraf care prevede: „Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa și doar financiar, dar durata ei nu poate depăși 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestată în această situație se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator”. 

”Prin această modificare legislativă, răspundem solicitărilor care vin atât de la mediul economic, cât şi de la angajații care doresc să aibă posibilitatea de a obține câştiguri suplimentare, ştiut fiind că orele suplimentare sunt plătite in general dublu”, mai precizează Diana Morar.
Modificarea este în acord cu alte prevederi din Codul muncii şi cu Directivele europene care reglementează timpul de lucru în statele membre.