Policlinica din Bistrița, dotată cu defibrilatoare automate externe

Defibrilatoarele automate externe, care pot face diferența dintre viață și moarte, au ajuns și în județul Bistrița-Năsăud. Primele astfel de aparate au fost amplasate în incinta Policlinicii din municipiul Bistrița.

Policlinica dispune începând de luna aceasta de 3 defibrilatoare complet automatizate (AED), ce pot face diferența între viață și moarte în cazul urgențelor majore. Ele sunt localizate pe holurile de la parter, etajul II și clădirea mică (Pediatria) și sunt însoțite de instrucțiuni simplificate de folosire”, arată reprezentanții Policlinicii Bistrița.

Reamintim că la începutul acestui an, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că astfel de aparate ar trebui să fie amplasate în ct mai multe spații publice, subiect despre care Realitatea de Bistrița a scris AICI.

Am văzut într-un aeroport și de mult timp îmi stătea capul la lucrul acesta. Este vorba despre defibrilatoarele acelea automate pe care le poate folosi orice voluntar. Trebuie să fie în Centrul Cultural Dacia, trebuie să fie în centrul orașului, pe pietonalul Liviu Rebreanu, în zona de Prefectură-Consiliu Județean-Pașapoarte unde oamenii stau la coadă. Sunt eforturi care nu sunt foarte mari. Aparatul se folosește foarte ușor. Dacă îl ai la îndemână și pui mâna pe el imediat, salvezi viața omului. În caz contrar s-ar putea ca atunci când ajunge echipajul medical, acesta să nu mai poată interveni pentru că s-au ratat secundele și minutele necesare. E obligația noastră să punem la dispoziție astfel de aparate” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în luna martie a acestui an, într-o conferință de presă în care conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița a prezentat un raport al activității pe anul 2018.

Conform unor studii întreprinse de Uniunea Europeană, în România, în fiecare an sunt înregistrate circa 50.000 de decese declanşate de stopul cardio-respirator. Folosirea unui defibrilator automat în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator ar putea crește șansele de supraviețuiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.