Polițiștii de la Rutieră, din Bistrița-Năsăud, au în dotare două aparate DRUG TEST, cu ajutorul cărora pot depista conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive. Un tânăr din Bistrița a căzut  în plasa polițiștilor, după ce a consumat, se pare, astfel de substanțe.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud are în dotare, începând din această săptămână, două aparate marca Drager, model Drug Test 5000. Cu ajutorul acestora, polițiștii de la Rutieră vor depista conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale.

Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave„, transmite Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

 

Prima „victimă” a polițiștilor dotați cu aparatura Drug Test este un tânăr din Bistrița, în vârstă de 20 de ani, care a fost depistat sub influența substanțelor psihoactive.

S-a întâmplat în noaptea de 16 iulie, când, în cadrul acțiunilor preventive pe linie rutieră, polițiștii au acționat cu aparatul Drug Test pe raza municipiului Bistrița.

„În urma testării acestuia cu aparatul Drug Test 5000, rezultatul a fost pozitiv. Tânărul a fost condus la spital, în vederea recoltării de mostre biologice.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”, a declarat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

La testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația, iar Codul Penal sancționează cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.