Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, atrage atenția că Ordonanța Militară nr. 4, anunțată duminică seara de ministrul de Interne Marcel Vela, prevede sancțiuni mult mai dure față de toți cei care încalcă restricțiile de circulație și celelalte restricții impuse de ordonanțele anterioare, dar și față de cei care pleacă pur și simplu din izolare sau din spațiile de carantină, periclitându-i pe toți ceilalți.

 

Nu mai exista amenzi ”relaxate”, de azi înainte greșești- plătești scump, pe măsura riscului la care te expui și îi expui pe ceilalți. Amenda minimă devine 2000 de lei iar maximul ajunge și la 20 000 de lei pentru cetățenii care nu pot justifica prezența pe stradă, iar pentru persoane juridice maximul amenzii urcă la 70 000 de lei„, a scris prefectul Dolha pe contul său personal de Facebook.

Potrivit acestuia, în județul Bistrița-Năsăud sunt peste 3.500 de persoane aflate în autoizolare, care sunt monitorizate strict de angajații DSP, dar și de cei din Instituția Prefectului și verificate de echipaje de polițiști și jandarmi.

Zilnic patrulele depistează persoane pentru care a fost stabilită măsura izolării, dar care nu sunt de găsit la domiciliul unde ar trebui să fie. De mâine trebuie să știe că se expun nu doar amenzilor contravenționale, care nu sunt mici deloc, ci și internării pentru 14 zile în carantină. Și atenție mare, vor trebui să plătească integral factura costurilor carantinei! În aceeași situație, dar cu măsură poate și mai aspră vor fi tratați cei care se gândesc să fugă din carantină și o și fac„, a precizat Dolha.

În ceea ce privește persoanele de peste 65 de ani, care mai au dreptul la un interval de a ieși din case, potrivit noii ordonanțe, prefectul Dolha le atrage atenția acestora să nu interpreteze situația ca o relaxare a măsurilor.
E adevărat că Ordonanța militară nr 4 introduce încă un interval în care părinții și bunicii noștri trecuți de 65 de ani pot să iasă din case, așa cum o vor putea face și dacă au nevoie de asistență medicală. Îi rog insistent însă, să nu o ia drept o relaxare a măsurilor: dacă au nevoie de asistență medicală, e de preferat să-și sune întâi medicul de familie cu care stabilească un plan terapeutic.

Reînnoiesc si apelul meu către cei care au nevoie sa facă cumpărături: n-o faceti între orele rezervate bunicilor noștri, adică între 11,00 și 13,00. Și în general aprovizionați-va odată la câteva zile. Haideti să nu-i expunem și să nu ne expunem inutil! De noi toți depinde cum vom trece prin această cumpănă„, a subliniat prefectul județului Bistrița-Năsăud.