Președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud și consilierul județean, Emil Neia Lăcătuș, face astăzi un apel către toți primarii celor 62 de UAT-uri din județ pentru ajutorarea cu alimente a comunitățiilor de romi din mai multe zone ale județului Bistrița-Năsăud, acestea fiind cele mai vulnerabile aglomerări umane în contextul pandemiei cu Covid 19.

„În acest moment, mai mult ca niciodată, destinul celui de lângă noi poate fi schimbat de orice detaliu, contra-cronometru. Comunitățile noastre de romi au nevoie de sprijin, iar fiecare dintre noi are puterea de a spori resursele cu care medicii salvează vieți. În contextul pandemiei cu Covid19, suntem conștienți că printre grupurile cel mai mult expuse riscului de contaminare se regăsesc și membrii comunităților noastre de romi, aceia care au acces limitat la resurse, care trăiesc în zone marginale, cu un nivel de infrastructură și economic precar.  Eu Emil Neia Lacatus, cer primarilor din tot judetul să facă demersuri, să ceară ajutor de urgență pentru toți tinerii care nu au  loc de muncă și nu au nicio sursă de venit, pentru bătrânii care nu au pe nimeni, dar și pentru copii”, transmite președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud.

În aceeași ordine de idei, Emil Neia Lăcătuș își arată întreaga disponibilitate, alături de liderii marilor comunități de romi, în special de cei din cele două comune cu probleme deosebite, Petru Rareș, respectiv Teaca, pentru a ajuta autoritățile locale și județene  prin acțiuni de voluntariat și de dialog cu romii pentru a-I convinge să stea în case.

„Rog pe această cale Instituția Prefectului, pe domnul prefect Stelian Dolha, pe domnul președinte al Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, să găsească soluții pentru a ajuta și acele familii nevoiașe și copii care nu au nicio sursă de venit. De asemenea, fac un apel către fundațiile umanitare și chiar către firmele care fac acte de caritate, să se gândească și la romi. Mai mult, rog pe voluntarii de la Instituția Prefectului să ducă alimente și la romii din Petru Rareș și Pintic, Teaca, existînd mai multe familii izolate la domiciliu și care nu au posibilități să își cumpere mâncare”, spune Emil Neia Lăcătuș.

„Totodată, lansez un  apel către cetățenii români de etnie romă: Dați dovadă de responsabilitate, calm si toleranță! Noi, romii, știm cum să supraviețuim, știm cum să ne menținem credința, știm să depășim momentele grele! Nu ne panicăm și ascultăm sfaturile specialiștilor, stăm acasă, menținem igiena și ieșim din casă, doar când este nevoie!”, a conchis președintele Partidei Romilor Bistrița-Năsăud, consilierul județean Emil Neia Lăcătuș.