Primăria Bistrița a acționat în instanță Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) pentru a nu pierde un o finanțare guvernamentală prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) în valoare de aproape 9 milioane de euro, pentru proiectul de reabilitare a Colegiului Național “Liviu Rebreanu”. 

 

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a declarat că administrația locală se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește proiectul de reabilitare a Corpului A al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, declarat monument istoric, pentru care se încearcă obținerea unei finanțări prin PNDL, în valoare de 8,9 milioane de euro.  Edilul bistrițean susține că acest proiect este blocat din cauza unor probleme juridice, legate de regimul de proprietate al clădirii. Potrivit lui Ovidiu Crețu, serviciul juridic din cadrul MDRAPFE interpretează administrarea unui bun privat de către autoritatea locală ca fiind nefinanţabilă prin PNDL. Astfel, municipalitatea a decis să acționeze în instanță Ministerul.

”Aici sunt probleme mari pentru că Ministerul Dezvoltării refuză finanțarea unor bunuri care sunt administrate în baza articolului 724 Cod Civil, care înseamnă administrarea bunurilor private. Din acest motiv i-am și dat în judecată. Am dat în judecată ministerul”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.

Dat în folosință în urmă cu peste 100 de ani, imobilul se află în proprietatea Parohiei Evanghelice Bistrița, care a încheiat cu municipalitatea un contract de administrare pentru 99 de ani. Pentru deblocarea situației, o soluție ar fi fost varianta unei donații, însă, într-o primă fază Parohia Evanghelică  nu a fost de acord cu o astfel de propunere. Ulterior, a acceptat varianta, dar cu anumite condiții, care însă nu au fost acceptate de municipalitatea bistrițeană.

”Până la urmă am primit o ofertă din partea Parohiei Evanghelice de donație, însă condiționările care au fost puse nu au fost acceptate. Aștept să primesc scrisoarea și apoi să mă duc la Consiliul Curatorial să explic, să spun care e situația pentru că ajungem cu acea clădire într-un blocaj nedorit de nimeni” a mai adăugat edilul bistrițean.

Ovidiu Crețu a afirmat că de la București, lucrurile par foarte simple și chiar i s-a propus abandonarea proiectului care vizează reabilitarea colegiului bistrițean, în schimbul construirii unei clădiri noi.

”Știți ce ne-au spus cei de la minister? Domnule, de ce vă tot cramponați pe clădirea asta, vă dăm bani, faceți alta nouă. Se vede că vorbiți din București” a declarat Ovidiu Crețu.

Pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” singura variantă viabilă este obținerea unei finanțări prin PNDL, din cauză că actualul Program Operaţional Regional nu oferă posibilitatea de a reabilita un liceu teoretic sau un monument istoric în care se desfăşoară activităţi educative.