Primăria Bistrița vrea să repare Piața Decebal cu mai bine de jumătate de milion de lei! Pe proiectul de modernizare s-a depus praful

Primăria Bistrița intenționează să repare cea mai importantă piață agroalimentară din municipiu, investiție estimată la peste 500.000 lei. În urmă cu circa 6 ani, municipalitatea condusă și la acea vreme de primarul Ovidiu Crețu promitea modernizarea aceleiași piețe, motiv pentru care a cheltuit circa 12.000 lei pentru întocmirea unul Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

 

Municipalitatea bistrițeană aduce în atenția consilierilor locali, în ședința ordinară a Legislativului local care va avea loc miercuri, proiectul de hotărâre care vizează aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții „Reparații capitale piata agroalimentară Decebal”.

În incinta Pieţei Decebal se află 2 platforme de forma dreptunghiulară, acoperite, destinate amplasării tarabelor pentru vânzarea de legume, respectiv fructe și flori.

Scopul proiectului este de a asigura atât din punct de vedere funcțional cât și estetic,  cadrul necesar desfășurării acestui tip de activitate și îmbunătățirea serviciilor către populație.

Principala problema identificată la Piața agroalimentară Decebal, este infiltrația de apă prin învelitoare și în zona jgheaburilor, atunci când plouă. De asemenea o problemă o constituie și luminatoarele de pe cele doua hale, fie că nu intră lumina datorita opacității materialului (fibra de sticla în cazul Pieței de flori și fructe), fie ca în zilele de vară se creează efectul de seră, în cazul luminatoarelor din material plastic translucide„, motivează municipalitatea necesitatea acetor lucrări de intervenție.

Prin proiect se realizează închiderea frontonului la hala de flori și fructe către strada Cuza-Voda și a porții de acces, schimbarea învelitorii și a sistemului de colectare a apelor pluviale.

Valoarea  totală a investiției este de 524.363 lei, din care lucrările propriu-zise costă 421.246 lei.

Modernizarea Pieţei Decebal din municipiul Bistriţa este una dintre promisiunile primarului Ovidiu Creţu încă din primul său mandat în fruntea municipalității, care însă a rămas, ca multe altele, doar la stadiul de poveste. Singurul lucru realizat este un Plan Urbanistic Zonal „Amenajare şi modernizare Piaţa Agroalimentară Decebal”, care a costat primăria 12.000 lei, documentaţie întocmită de Bloom România și aprobată de consilierii locali în 2012. De atunci încoace, nimic nu s-a mai mişcat pentru zona respectivă, în afara alocării de sume de la bugetul local care ar fi trebuit cheltuite pentru întocmirea altor documentaţii necesare pentru respectivul proiect.

Potrivit PUZ-ului, suprafaţa vizată pentru modernizare are aproximativ trei hectare, iar prin lucrările propuse se urmăreşte integrarea şi armonizarea noilor construcţii şi amenajări cu cele existente şi cu cadrul natural, organizarea circulaţiei carosabile şi pietonale, şi asigurarea unor legături corespunzătoare cu celelalte zone funcţionale ale municipiului.

Zona din care face parte zona supusă studiului se găseşte într-o zonă cu caracter predominant de comerţ şi servicii. Este o zonă destructurată din punct de vedere al organizării urbanistice. În prezent în zonă funcţionează o piaţă agroalimentară neadaptată normelor în vigoare„, se preciza în memoriul de prezentare al PUZ Piaţa Agroalimentară Piaţa Decebal.

Conform aceleiaşi documentaţii, se prevede realizarea unei clădiri cu destinaţia de parcare auto cu regimul de înălţime P + 2E cu acces din strada Arţarilor care va avea două benzi de circulaţie. De asemenea, se va desfiinţa firul de cale ferată pentru a realiza o zonă pentru amplasarea unor spaţii comerciale provizorii sau parcare auto. În zona actualei pieţe de flori se va realiza o clădire cu regim de înălţime P+2E, la al cărui parter va funcţiona piaţa agroalimentară, în timp ce la etajul unu vor fi amplasate chioşcuri în care se vor vinde produse industrial, care acum funcţionează în Calea Moldovei, iar la etajul doi posibil să fie amenajate birouri.

Totodată, proiectul de modernizare a Pieţei Decebal prevede realizarea unei clădiri cu regim de înălţime maxim P + 2 E în zona actualei pieţe de legume – fructe. La etajul doi al acestei clădiri se va amenaja şi o zonă de parking. Accesul la piaţă a fost conceput, de asemenea, într-un mod structurat cu scopul de a fluidiza traficul şi a uşura accesul în piaţă pentru aprovizionare.

În zona de intersecţiei Bulevardul Decebal cu străzile Cuza Voda şi Ursului se prevede realizarea unui pasaj pietonal subteran, unde vor putea fi amenajate spaţii comerciale. Accesul în pasaj va fi posibil de pe trotuarele Bulevardului Decebal, de o parte şi alta a intersecţiei. De asemenea, se va analiza posibilitatea de etajare a clădirii proprietate privată numită ,,Hala Decebal” şi a grupului de clădiri proprietate privată de pe latura nordică a pieţei.

În acelaşi document se propune modernizarea şi reorganizarea străzii Arţarilor pentru cele două benzi carosabile, câte o bandă pe sens + trotuare (7 m carosabil + câte 1,5 m trotuar de-o parte şi de alta), dar şi modificarea traseului străzii Arţarilor, astfel încât intersecţia cu strada Cuza Vodă să nu mai fie deficitară.

În 2014, municipalitatea bistrițeană a mai prevăzut alocarea de la bugetul local a încă 70.000 de lei pentru elaborarea altor studii şi proiecte pentru „Amenajare Piaţa Decebal şi parcare supraterană”, în vederea depunerii unui proiect pentru accesare de fonduri europene.

După ce s-a bâlbâit ani de zile, primăria și-a văzut date peste cap planurile în ceea ce privește accesarea de fonduri europene după ce, în 2017, au apărut noi ghiduri de finanțare care au lăsat-o, deocamdată, fără variante.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.